Belföld

London a kamatcsökkentésről – hiba volt

"Számos okból helytelen lépésnek" nevezte az egyik vezető londoni befektetési ház a két héten belüli második magyarországi jegybanki kamatcsökkentést.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlege (DrKW) – a feltörekvő piaci folyamatok egyik legnagyobb citybeli elemző központja – kedden kiadott napi feltörekvő piaci helyzetjelentése szerint a magyarországi makrogazdasági alapfolyamatok alig javulnak. A tavalyi, 8,9 százalékos (új metodika szerint számolt) GDP-arányos folyómérleg-hiány komoly finanszírozási szükségletet teremt, az infláció gyorsul, és jó eséllyel a jövő évi, “gyengített” célt sem sikerül majd tartani.

Ha ez így lesz, 2005 lesz a harmadik olyan év egymás után, amelyben a magyarországi infláció túllépi a kitűzött célt – jegyezték meg a Dresdner londoni elemzői.

A DrKW szerint emellett a költségvetési kiigazítás melletti elkötelezettség változatlanul gyenge. A pénzforgalmi szemléletben számolt idei hiány a bank szerint valószínűleg ugyanannyi lesz, mint a tavalyi, amely a Dresdner számítása szerint 5,8 százalékos volt. Ráadásul Draskovics Tibor pénzügyminiszter most már csak – a GDP-érték arányában számolva – évente fél százalékponttal kívánja csökkenteni a deficitet a korábban kitűzött 1 százalékpont helyett – emlékeztet a jelentés a miniszter minap Londonban elhangzott kijelentésére.

A DrKW szerint ami ténylegesen változott, az az alapfolyamatok befektetői megítélése. Ez részben a jegybank kevésbé merev árfolyam-politikájának, részben “Draskovics Tibor tehetséges pr-tevékenységének” eredménye – vélik a Dresdner londoni elemzői.

Mindez a forint erősödéséhez vezetett – a forint euróárfolyama már csak 8-9 forintnyira van a ingadozási sáv erős végétől -, és az MNB “ezt az átmeneti helyzetet” igyekszik kihasználni minél nagyobb pénzügypolitikai enyhítésre.

Ha a jegybanknak a forint gyengítése a célja, sokkal hatékonyabb lett volna például egy 1,00 százalékpontos kamatcsökkentés. A két negyed százalékpontos csökkentés azonban azokat a várakozásokat erősíti, amelyek szerint az MNB hosszas enyhítési ciklusba kezdett, ami a nagyobb tőkebeáramlást erősíti – áll a DrKW keddi londoni elemzésében.

Más londoni elemzők az előző napi kamatcsökkentés után adott nyilatkozataikban megosztottak voltak annak megítélésében, hogy a makrokilátások indokolják-e a kamatcsökkentést. Jens Nordvig, a Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató londoni befektetési irodájának vezető térségi stratégája az MTI-nek Londonban a hétfői negyed százalékpontos csökkentés után azt mondta: a 2005 végére kitűzött 4,00 százalékos 12 havi infláció a jelenlegi forintárfolyamon sokkal reálisabbnak tűnik, mint a 260 feletti szinteken.

Callum Henderson, a Bank of America londoni irodájának feltörekvő piaci konzultánsa viszont úgy vélte: szigorúan az alapfolyamatokat tekintve nem indokolt a pénzügypolitikai enyhítés, hiszen az infláció változatlanul gyorsul, és továbbra is nagy gond a költségvetési hiány. Henderson szerint azonban “a képletben benne van az is”, hogy a piac esetleg ismét megpróbálhatja tesztelni az átváltási sáv jelenleg 240 forint/eurónál lévő erős végét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik