Belföld

Kivonulhat Magyarországról a GlaxoSmithKline

A GlaxoSmithKline brit gyógyszergyártó figyelmeztetett arra, hogy a gyógyszerár-támogatások nemrég bejelentett 15 százalékos csökkentése miatt kivonhatja befektetéseit Magyarországról - írta kedden a Financial Times.

A brit üzleti lap kontinentális kiadásában közölt jelentés szerint a Glaxo, a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata 15 millió eurót fektetett be egy Budapest közelében épülő oltóanyaggyártó üzembe, amelynek bővítésére további 60 millió eurót szán.

A társaság azonban rossz néven vette, hogy a magyar hatóságok nem konzultáltak vele a gyógyszerár-támogatások csökkentéséről. “Tisztában vagyunk azzal, hogy a kormánynak finanszírozási problémái vannak, de szeretnénk, ha folytathatnánk vele valamilyen párbeszédet az építő megoldás felkutatása érdekében” – idézte a lap David Redfernt, a Glaxo közép-európai igazgatóját.

Redfern szerint a vállalat “átértékelheti magyarországi beruházásait”, ha a kormány nem vizsgálja felül “szigorú” döntését a támogatácsökkentés ügyében.

Gyógyszeripari illetékesek azzal vádolják a magyar kormányt, hogy ennek az ágazatnak a rovására akarja csökkenteni a nagyarányú államháztartási hiányt, amely tavaly a hazai össztermék (GDP) 5,9 százalékát érte el, és pénzügyi válság szélére sodorta az országot – jegyezte meg a tudósító.

A deficit csökkentésére irányuló átfogóbb megszorítások részeként a kormány a tavalyi 252 milliárdról az idén 240 milliárd forintra csökkenti a gyógyszerárak támogatására felhasználható keretet. Az Innovatív Gyógyszergyártók Magyarországi Szövetsége szerint 300 milliárd forintos támogatásra lenne szükség.

Magyarországon egyre több gyógyszert írnak fel, s mivel a növekedés elsősorban a drágább termékek körében érzékelhető, az utóbbi két évben 50 százalékkal emelkedtek az állami gyógyszertámogatás költségei.

Kökény Mihály egészségügyi miniszter ezért részben a gyógyszergyártókat teszi felelőssé. Szerinte ugyanis a marketingre és reklámra fordított jelentős kiadások azzal a következménnyel jártak, hogy az orvosok az indokoltnál gyakrabban írnak fel drága gyógyszereket olyan esetekben is, amikor az olcsóbb generikus változat is megfelelne – írta a Financial Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik