Belföld

Forintgyengülésre számít a Goldman Sachs

A makrogazdasági fundamentumok alapján a forint az euróval szemben várhatóan gyengül az idei év első felében, s ez magas kamatszint fenntartására kényszeríti a jegybankot, ha az tartani akarja a 2005 decemberére kitűzött négy százalékos inflációs célját - áll a Goldman Sachs (GS) befektetési bank elemzésében.

A befektetési bank ennek tükrében úgy véli, hogy a pénzpiacok által erre az évre várt összesen 300 bázispontos jegybanki kamatcsökkentés túlságosan optimista várakozás. A GS elemzői hat hónapos távon 285, 12 hónapos távon 295 forintos euró árfolyammal számolnak.

Az eurót csütörtökön 262 forint körül jegyezték a bankközi piacon. Az elemzők becslése szerint a GDP növekedési üteme az idei első negyedévben 2,4 százalékra, majd a második negyedévben 1,6 százalékra lassul az elmúlt év utolsó negyedére becsült 2,6 százalékról és az év egészében 2,4 százalék lesz.

A lassuló ütemű GDP emelkedő inflációval párosul: az idei első negyedév átlagában mérve a fogyasztói árak növekedési üteme 7,4 százalékra gyorsulhat az egy évvel korábbi 4,8 százalékról és az egy negyedévvel korábbi 5,7 százalékról. A GS szerint az infláció az első negyedév megugrása után csak lassan mérséklődik: a második negyedévtől kezdve negyedévenként egy tized százalékponttal.

A lassuló GDP és a növekvő infláció mellett a folyó fizetési mérleg hiánya sem csökken megnyugtató módon. Az elemzés szerint az elmúlt év utolsó negyedévére várt 6,9 százalék GDP-arányos hiányról az idei első negyedévben ugyan 4,8 százalékra mérséklődik a deficit, ám a második negyedévben ismét 7,5 százalékra szalad fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik