Belföld

Nasdaq – új remények

Két és fél éves csúcsra emelkedett az amerikai elektronikus tőzsde, a Nasdaq indexe. Kevesebb mint négy évvel a dotcom őrület után újabb techno-buborék van kialakulóban.

Nasdaq – új remények 1

A múlt évben a vezető amerikai indexek 20-25 százalékkal erősödtek, a Nasdaq összes papírját tartalmazó Composite Index viszont kerek 50 százalékkal emelkedett januártól decemberig. A hároméves besszpiac után a befektetők úgy reagáltak a gazdasági ciklus változására, hogy a rossz idők által leginkább megtépázott szektorokat választották ki maguknak. Bízva abban, hogy a gazdasági fellendülés tartósnak bizonyul, s remélve, hogy az az információtechnológiában hozhat exponenciálisan növekvő eredményeket, a legkedveltebb célpontnak újra ezek a nagyrészt Nasdaqon forgó papírok bizonyultak.




Nanománia

Ötvenes évek: televízió. Nyolcvanas évek: személyi számítógép. Kilencvenes évek: internet. Az új évezred első évei: nanotechnológia.
E szavakkal hívja fel magára a figyelmet az a hírlevél, amely a befolyásos Forbes magazin neve alatt jelenik meg, és arra keresi a választ, miként profitálhatunk a nanotudomány fejlődéséből. A nanotechnológia lényegében az atomokkal sakkozik. Megpróbálja úgy összerakni az új dolgokat, hogy azok sokkal jobbak legyenek az eddig használtaknál, rábírja az atomokat és a molekulákat, hogy azok az ember kívánalmai szerint kapcsolódjanak össze. A nanovilág legérdekesebb lehetséges vívmányai között szokás emlegetni a lenyelhető labort, amely azonnal és folyamatosan tudósít a szervezetünkben zajló folyamatokról. Szintén sokak fantáziáját megmozgatja a gyógyszerosztó nanorobot, amely a vérünkben éppen a szükséges helyre szállítja a gyógyszert. Hasonló elven küzdhetünk majd hatékonyabban például a rák ellen is. Lehet, hogy pár év múlva mobiltelefonunk és számítógépünk is egy apró tetoválás formájában jelenhet meg rajtunk, mely a szervezet energiaforrásait aknázza ki. Áttörést remélnek a nanotechnológiától a szerszámgépgyártásban és a szoftverfejlesztésben is.
S noha az időpont még nagyon messze van, a spekulatív mánia most érte el a tőzsdét, miután Bush elnök 2003. december elején közölte, hogy a következő négy évben 3,7 milliárd dollárt irányoztak elő nanokutatásra. Lényegében nulla árbevétellel rendelkező, profitot a legoptimistábbak szerint is csak talán öt-tíz év múlva termelő cégek lettek az új kedvencek. A múlt év harmadik negyedében 5 millió dolláros árbevétel mellett 24 milliós veszteséget elérő Nanogen például közel 200 millió dollárt ér a tőzsdén, s szemtanúi lehettünk egy olyan névváltoztatásnak is, amihez hasonlót utoljára szintén 2000-ben láthattunk. Akkor szinte az volt ciki, ha egy új cég neve nem .com-ra végződött, tavaly pedig a MicroSignal nevű cég változtatta meg nevét NanoSignalra. 

Új célpontok

Immár hatodik hete tart a növekedés, sőt az áremelkedés üteme az újév elején még nőtt is. A december 10-én elért havi mélyponthoz képest a múlt hét végéig a Nasdaq Composite 12,5 százalékot izmosodott, az idei első tizenegy kereskedési napon pedig 7 százalékkal ment feljebb. A rekord alacsony amerikai kamatszint mellett a befektetők ennyivel egy év alatt is elégedettek lehetnének, ma azonban a kapzsiság átvette a hatalmat. Három év sem telt el azóta, hogy a technológiai léggömb kipukkadt, és sok papírnál ma ismét az akkori lufifújáshoz hasonló emelkedést látni.

Az elemzők messzemenőkig egyetértenek abban, hogy ritkán látni a maihoz hasonló kedvező feltételeket a részvénypiaci emelkedéshez. Az 1 százalékos irányadó kamat mellett váratlanul felpörgött a GDP növekedése, amely az idén is meghaladhatja a 4 százalékot. Egyre több szakértő fejezi viszont ki értetlenségét amiatt, hogy míg több szektorban is alulértékelt papírok garmadája kínálja magát, addig a technológiában ismét kezdik beárazni a befektetők a soha véget nem érő növekedést.

Irreálisan

A piac múlt pénteken mutatta ki igazán a foga fehérjét, amikor egy klasszikusan közepes méretű cég jelentése szinte őrületet okozott. A távközlési felszereléseket gyártó Juniper Networks – amely már a kilencvenes évek végének is nagy kedvenc volt, sőt még 2000-ben, a nagy beszakadásban is erős maradt, s csak egy évvel később adta meg magát a gravitációnak – igen kedvező eredménye mellé pozitív jövőképpel is előállt. Az általában 2-3 százalékot mozgó részvény 30 százalékot ugrott felfelé, magával húzva összes beszállítóját, konkurensét, illetve mindenkit, akinek csak egy kis köze is lehet a routerekhez.

A szakértők szerint az 500 legfontosabb amerikai céget tartalmazó S&P 500 index P/E-je egyébként nem számít irreálisan magasnak a 2004-re várt üzemi eredmények alapján számított 25-ös értékével. Noha a historikus átlaghoz képest soknak látszik, a jelenlegi kamatszinttel meg lehet indokolni. Ráadásul most egyre inkább úgy tűnik, hogy az alacsony kamat még jó sokáig nem változik, az elmúlt hetekben több hónappal kitolódott a várható kamatemelés időpontja, a 10 éves államkötvény hozama hosszú idő után 4 százalék alá esett. Akad olyan vélemény is, hogy csak az ősszel lenne szükség monetáris szigorításra, akkor azonban várhatóan majd az elnökválasztás miatt halasztják el.



Nasdaq – új remények 2

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik