Belföld

Nyolc ajánlat a Petromra

Nyolc külföldi pályázó - köztük a Mol - adott be előzetes, nem kötelező ajánlatot az SNP Petrom nemzeti olajtársaságra - jelentette be Dan Popescu román gazdasági miniszter hétfőn.

 Nyolc versenyző

A versenyben maradt nyolc vállalat: a Mol Rt., a lengyel PKN
Orlen, az osztrák OMV, az amerikai Occidental Oil and Gas Corp., az orosz OAO Gazprom, az olasz Eni SpA, a görög Hellenic Petroleum SA és a svájci Glencore.  


A román kormány 2004. február végéig meghosszabbította a kötelező erejű ajánlatok beérkezési határidejét az eredetileg megadott január 31-ről. A nyertest március 31-én nevezik meg. A még versenyben volt 11 pályázó közül kiesett két amerikai cég, az Alon Inc. és a Conoco Philips, mert a határidő lejártáig nem nyújtottak be ajánlatot. Az orosz TNK-BP pedig már a hónap elején úgy döntött, hogy mégsem pályázik a Petromra.


Románia legnagyobb olajvállalata


 Petrom

A Petrom 60 ezer főt foglalkoztat, forgalma 2,2 milliárd dollár. Első kilenchavi nettó nyeresége 1200 milliárd lej (35,63 millió dollár) volt, a 2002 kilenchavi 1480 milliárd lej helyett. A Petrom részvényeinek hét százaléka forog a bukaresti értéktőzsdén.  

A Petrom 93 százaléka a román kormány tulajdonában van. Az első lépcsőben a Petrom 33,34 százalékát privatizálják, majd a nyertesnek a későbbiekben 51 százalékra kell növelnie részesedését. A Petrom Románia legnagyobb olajvállalata, évente 44 millió hordó kőolajat és 6,1 milliárd köbméter földgázt termel. Két finomítójának együttes kapacitása 58 millió hordó évente és kiskereskedelmi hálózata 700 töltőállomást foglal magában. A Petromnak leányvállalata van Türkmenisztánban, Kazahsztánban. Indiában és Törökországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik