Belföld

Befektetésajánló – a Matáv a tízezer pont kerékkötője

Miközben a vezető papírok többsége történelmi csúcsokat döntöget, a piac elfeledkezett a legnagyobb értékű vállalatról. Holott mostanra a Matávé szinte az egyetlen alulértékelt részvény.

A Matáv az idén gyakorlatilag stagnált, mindössze négyszázalékos emelkedésről tud számot adni (jelenleg 830 forint körül ingadozik). Mindeközben az OTP történelmi csúcson van, a Mol-részvényesek 66 hónapja nem látták ilyen magasan szárnyalni papírjaikat, és a Richtert is egy hajszál választja el az új csúcstól. A BUX már csak centikkel marad el a 10 ezertől, ahol utoljára 2000 elején járt. No de ne felejtsük, akkor még a Matáv bőven 2000 forint felett járt. Miközben a piac száguld, a Matáv szerényen meghúzza magát.


Hiányzik a „sztori”

 

A régiós alapkezelők több tucat papírt figyelnek, nem tehetik meg, hogy komplett modelleket építsenek és hosszú elemzés után hozzák meg döntéseiket. Ezt részben megteszik ugyan helyettük az elemzők, de sokkal fontosabb számukra, hogy legyen egy olyan befektetési sztori, amit aztán ők is elmondhatnak az ügyfeleiknek. Az OTP esetében a folyamatos várakozásokon felül teljesítés és a regionális terjeszkedés a katalizátor. A Mol befektetői számára immár gyönyörűen cseng a gázüzletág szó, hiszen jelentős értéket képviselhet, ami még csak most épül be az árfolyamba. A Richter piacán mindenki a hatalmas amerikai növekedési potenciálról ábrándozik (de itt talán már a Richter-lufit fújják). Ezzel szemben a Matávról nem lehet hasonló izgalmakat elmondani. 


Alacsony növekedési potenciál


Mi indokolja a kimaradást? Várható-e fordulat a Matáv árfolyamában? Talán az első kérdésre könnyebb felelni, ráadásul hozzásegít minket a lényegi második kérdés megválaszolásához, ami pedig végeredményként tisztességes nyereséghez vezethet.

A Matáv toporgása a féloldalasra sikerült szemléletváltás eredménye. Nem is olyan régen a telekomszektorra még úgy tekintettek, mint hatalmas növekedés előtt álló iparágra. Röpködtek a 3G, ISDN és egyéb mozaikszavak. Mára kijózanodtak a befektetők, ebben segítségükre volt a tőkepiac, ahol ezek a cégek elveszítették értékük 50-100 százalékát.

A hazai piacon a vezetékes telefonok száma csökken, a mobil szegmens is közelít a telítettségi ponthoz. Az alacsony növekedési potenciál viszont alacsony beruházási kényszert szül. Ennek levét issza a Matáv, amely magasabb szabad készpénzáramlással és emelhető osztalékkal kecsegtette a befektetőket.

Hiába emelték az osztalékot?

Az üzenetből elsősorban a növekedési dinamika megtörése tudatosult a befektetőkben. A regionális alapok kezelői azért választották ezt a térséget, mert az elkövetkező időszakban az EU-csatlakozás jegyében a gazdasági és profitnövekedési potenciál meg fogja haladni a fejlett, vagy más fejlődő országokét. Ez a Matáv esetében még jóindulattal sem állítható.


A Matáv csábereje a potenciális osztalékhozama lehetne. A vállalat egészen konkrét osztalékpolitikát fogalmazott meg. A szabad készpénztermelésből csökkenti az adósságot, amíg az eladósodottság a 30-40 százalékos sávba nem ér, majd a többit kifizetik osztaléknak, vagy elköltik a növekedést jelentő akvizíciókra. Az eladósodottsági szint már most az említett sávban van, igen gyorsan közelít az alsó széléhez. Ezért is volt lehetőség az osztalék 60 százalékos emelésére a tavalyi profit után, 11-ről 18 forintra. Ezt egy ideig jól is fogadták a befektetők, de nem vált igazi katalizátorrá.

Derűs kilátások

Mielőtt azonban temetnénk a Matávot, adjunk egy kis esélyt annak, hogy ha nem is hozza be lemaradását, de legalább nem marad ki teljesen a rallyból. Gyakran megesik, hogy ha száguld a piac, akkor az új beáramló pénzek már drágának találják a csúcsokat halomra döntő nyertes részvényeket, és „lenyúlnak” a hátramaradt papírokért. Amíg a Matáv 10 százalékkal feljebb, 900 forint fölött sem tűnne túlértékeltnek, addig egy újabb 10 százalékos emelkedés a többi nagyvállalat esetében igen magas szinteket jelentene, és csak a Mol-papírokat illetően maradna el a legmagasabb elemzői célárfolyamtól. Ez már csak azért is bekövetkezhet, mert a Matáv gyenge szereplése mellett nehéz lesz tartósan áttörni a 10 ezer pontos szintet.

Bizakodásra ad okot egy másik, hosszabb távú kilátás is. Amennyiben a Matáv nem költ jelentős összeget akvizícióra és megnövelné az osztalékszintet, az az anyavállalat Deutsche Telekom (DT) csoport számára a konszolidáció révén készpénzkiáramlást jelent. Ez rontaná a DT eladósodottsági pozícióját, pedig ez jelenleg a cégcsoport legfőbb problémája. Lehetett olyan elemzői elképzeléseket is hallani, miszerint a DT arra készül, hogy felvásárolja a Matáv maradék 40 százalékos tulajdonát az elkövetkező egy-két évben. Lehet, hogy mindez nem fog megvalósulni, de ha csak egy olyan történet kerekedik ki belőle, amit el lehet adni a befektetőknek, akkor ez a Matáv árfolyamát sem hagyná érintetlenül.

Mindent összegezve, a Matáv nem véletlenül maradt ki az emelkedésből, de a jelenlegi szinten, ha csak enyhén is, alulértékeltnek tűnik. Ha nem fogja is behozni a lemaradását, de az elkövetkező időszakban már jó eséllyel verheti a sokéves csúcsukat élvező részvények teljesítményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik