Belföld

Brókerbotrány – jelentett, nem jelentett?

A legfrissebb fejlemény: az ORFK banki alkalmazottakat gyanúsított meg, hogy elmulasztották mintegy 6 milliárd forint részletekben történő felvételét bejelenteni. Az OTP azt állítja, jelentett.

A pénzmosás elleni törvény OECD-s nyomásra történő 2001-es szigorítása az eredeti elképzelések szerint a feltárt ügyek és a rendőrséghez elérő érdemi információk megsokszorozódásával kellet volna, hogy járjon, ez mégsem így történt. Az ORFK illetékeseink korábbi közlése szerint a bejelentések, ahogyan az várható volt, megsokszorozódtak, az érdemi információ mennyisége azonban gyakorlatilag nem nőtt. A rendőrség állítása szerint érdemi információkkal a K&H bank brókercégénél történt sikkasztásból származó mintegy 6 milliárd forint részéletekben történő felvétele esetén sem szolgált két bank, pontosabban az OTP Bank és az Inter-Európa Bank összesen három pénztárosa.



Brókerbotrány – jelentett, nem jelentett? 1

Mi történt?


Emlékeztetőül: a Figyelő hetilap augusztus végén megjelent, rendőrségi forrásokra hivatkozó információja szerint 2001 nyarától – főként az állami autópálya-építésre szánt forrásokat felhasználó Betonút Rt. megkárosításával és számos cég, így a brókerbotrányban szintén rendszeresen feltűnő Britton Llc. számlájának közbeiktatásával – összesen több milliárd forint került az off-shore státusa miatt csak a hatóságok számára megismerhető tulajdonú Montrade és Balmoral vállalkozásokhoz, hogy aztán a 6,2 milliárd forint két arab magánszemély két pénzintézetekben vezetett budapesti számláira kerüljön, hogy onnan készpénzben fölvehessék…

…az ORFK elmondás szerint a két szír férfi által felvett 6,2 milliárd forint “további sorsa csak bizonyos mértékig ismert”.


64 millió a 6,2 milliárdból

Gera Antal, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság vizsgálati főosztályának vezetője Forró Tamás, a Napkelte műsorvezetőjének érintettségére vonatkozó kérdést elhárította, azt azonban elismerte: a médiaszemélyiség vállalkozásához, a Tízezer Kft.-hez érkezett 64 millió forint “részét képezi a K&H ügynek”. A Napkelte műsorvezetője az MTI-nek elismerte, hogy az általa vezetett cég számlájára 64 millió forintot fizetett be egy magánszemély, de ez állítása szerint tagi kölcsön volt, amit a társaság 56 százalékos tulajdonosa fizetett be. A kölcsönt egy „üzleti tranzakciót követően” visszakapta a hitelező – állítja a működését felfüggesztő riporter.

Jelentési kötelezettség

Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága pénzmosás elleni osztályának vezetője szerint a három banki alkalmazott nem tett eleget a tranzakciókkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségének. Molnár Csaba közölte azt is: a sikkasztásból származó mintegy 6 milliárd forintból 5 milliárdot az Inter-Európa Bankból vettek fel a szír férfiak, akik közül egyik jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

A három meggyanúsított banki alkalmazottat kihallgatta a rendőrség, a választ, hogy miért nem jelentették a rendőrségnek a gyanús tranzakciókat, Molnár Csaba alezredes nem kívánta ismertetni. Az ORFK úgy véli, nem volt szándékos, hogy a három alkalmazott nem jelentett, csupán gondatlanságról lehet szó.

OTP: jelentettünk



Az OTP által kiadott közleményben az szerepel, hogy a „belső vizsgálat megállapította a korábbi, többszöri bejelentések tényét az érintett ügyfélkörben, melyek kapcsán az illetékes hatóságok egyszer sem igazolták vissza a pénzmosás gyanúját”.

Az OTP Bank állítása szerint továbbá a pénzmosás megelőzésére és megakadályozására vonatkozó belső szabályzat betartásáról “lezárult vizsgálat az operatív végrehajtásért felelős néhány banki alkalmazott esetében feltárt eljárási hiányosságokat, de ez nem adott alapot bűncselekmény gyanújának megfogalmazására”.

 Cikkünk nyomán…

…e-mailban kereste meg az OTP kommunikációs osztálya szerkesztőségünket.
Azt írják:  “A „Brókerbotrány – jelentett, nem jelentett?” című összeállításban (…) nem igaz az az állítás, mely szerint „A FigyelőNet kérdésére az OTP sajtóosztályán megerősítették: ez annyit tesz, hogy – ellentétben az ORFK állításával – az OTP Bank bejelentette a szír férfi többszöri készpénzfelvételét.” Ahogy a közleményük is fogalmz, a belső vizsgálat megállapításait a jogszábalyi előírásokat messzemenően figyelembe véve tette közzé a bank.
(Arra utal a megállapítás, hogy a  banktitokra tekintettel ők senkit nem nevezhetnek meg név szerint, de mi mégis leírtunk a nevet, de az már a FigyelőNet saját, következtetése volt.)
Az OTP Bank kommunikációs osztálya emlékeztetőül ismét elküldte a bank közleményét, amelyet a szövegre kattintva teljes terjedelmében elolvashat az érdeklődő >>

Az OTP közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy csak az arra illetékes hatóságok rendelkeznek azokkal a további információkkal és eszközökkel, melyekkel az eljárás eredményeként megállapítható, hogy a bank belső vizsgálata által kiszűrt alkalmazottak szakmailag kétségbe vonható eljárása megalapozza-e büntetőjogi felelősségre vonásukat. Hangsúlyozzák azt is, hogy az érintett hatóság tájékoztatása alapján a hitelintézet nem vett részt és nem vesz részt pénzmosásban, és a Kereskedelmi és Hitelbankhoz kapcsolódó visszaélésekkel, illetve a gyanús pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatban az ORFK a hitelintézet ellen nem folytat nyomozást.


Az ORFK sajtótájékoztatóját követően az Inter-Európa Bank Rt. is igyekezett leszögezni, hogy – a hatóságok tájékoztatása alapján – a bank egyetlen munkatársa sem vett részt pénzmosásban. A bank két munkatársával szemben ugyanakkor a rendőrség bejelentési kötelezettség gondatlan – tehát nem szándékos – elmulasztásának gyanúja miatt folytat eljárást – hansúlyozza a cég által kiadott közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik