Belföld

Járai megdorgálta Németországot és Franciaországot

A három legnagyobb közép-európai gazdaság központi bankvezetői arra figyelmeztettek, hogy ha az eurózóna országai nem tartják magukat a költségvetési deficitre vonatkozó európai szabályokhoz, ez alááshatja saját, az egységes európai pénz bevezetésével kapcsolatos erőfeszítéseiket.

A londoni Financial Times című lapban jelent meg a magyar, a lengyel, a cseh központi bankok vezetőivel készített interjú. Ebben a bankvezetők az európai deficit-szabályok Németország és Franciaország részéről tapasztalható fellazítási törekvéseivel összefüggésben hangoztatták: ez esetben a csatlakozók nehezebben tudnák meggyőzni saját kormányaikat, hogy azok csökkentsék a költségvetési kiadásokat az Európai Unió költségvetési küszöbének betartása érdekében.

“A fegyelem hiánya… rossz példával szolgál” – közölte Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A három ország májusban csatlakozik hét másik társával egyetemben az EU-hoz és mindhárman az évtized vége táján akarnak csatlakozni az euróövezethez. Ahhoz azonban, hogy ez megtörténjék, mérsékelni kell költségvetéseik hiányát, hogy megfeleljenek az EU úgynevezett stabilitási és növekedési paktumában foglalt követelményeknek.

“Arra számítok, hogy az euróövezet mai tagjai betartják a szabályokat, ezeket nem szabadna aláásni” – mondta Leszek Balcerowicz, a Lengyel Nemzeti Bank elnöke, aki hozzátette: az új tagoknak érdekében áll, hogy a paktum alapjaiban sértetlen maradjon. Zdenek Tuma, a Cseh Nemzeti Bank kormányzója szerint a paktum “alapvető felfogása helyes, hiszen fenntartható állami finanszírozásra van szükségünk, az EU-klub tagjai nem feledkezhetnek meg arról, hogy a szabályokat tiszteletben kell tartani”.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik