Belföld

Készül az eva-plusz – százezer érintett?

Akik kimaradtak az evából, de árbevételük nem haladja meg a 30 millió forintot, azok számára kínálhat megoldást a 18 százalékkal „dolgozó" eva-plusz. A PM-ben már tanulmányozzák a kamara javaslatát.

Akár százezer vállalkozónak és gazdasági társaságnak jelenthet megoldást az eva-plusz – véli az új adónem tervezetét jegyző Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara osztályvezetője, Wieszt János.

Sikerek és kudarcok

Sikeres kezdet

Összesen 17 milliárd forint egyszerűsített vállalkozói adót (eva) fizettek be a második negyedévben az érintett vállalkozások, ami már az egész évre tervezett 16 milliárd forintot is meghaladta. Az első negyedév után összesen 8,4 milliárd forint evaelőleg folyt be.A kamara szerint az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) bevezetését a potenciálisan érintett mikro-vállalkozói körben igen nagy érdeklődés és várakozás kísérte. Azonban hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a legtöbb (jellemzően anyagigényes) hagyományos kisipari szakma (termék előállítók, javító szolgáltatók), valamint a kereskedelem és vendéglátás számára rendkívüli egyszerűsége ellenére nem rentábilis az eva választása.

Tanulmányában a BKIK emlékeztet arra, hogy az eva kidolgozásának oka deklaráltan kettős volt: egyrészt meg kívánták szüntetni a szükségtelen számlagyűjtési kényszert, másrészt könnyíteni akartak a kisvállalkozások adminisztrációs terhein. A két kitűzött cél közül csak az egyik teljesült; a szükségtelen számlagyűjtést kiváltotta az eva, de a kézműves és kereskedelemmel foglalkozó kisvállalkozások adminisztrációs terheit nem csökkentette érdemben. 2003-ra összesen 59.792 vállalkozás (35 913 egyéni vállalkozó és 23 879 társas vállalkozás) választotta jogszerűen az evá-t.

Megduplázott a felső határ

 A javasolt konstrukció lényege:

• A bevétel fogalma megegyezik az eva bevételi fogalmával (bruttó ÁFA-t is magában foglaló)
• A választhatóság bevételi értékhatára évi 30 000 000 forint.
• A számított adó a bevétel 18 százaléka.
• A fizetendő adó = a számított adó csökkentve a nem alanyi adómentes, a nem evás és a nem e javaslat szerinti szállító által kibocsátott beszerzési számlák együttes bruttó (az ÁFA-t is magában foglaló) értékének 12 százalékával.
• A fizetendő adó nem lehet kevesebb, mint a bevétel 8 százaléka.
• A számított adó csak abban az esetben csökkenthető, ha a beszerzési számlák együttes bruttó értéke eléri vagy meghaladja a bruttó bevétel 25 százalékát.
• A fizetendő adó ugyanazokat az adókat váltja ki, mint az eva.
• A bevételek nyilvántartása mellett azonos szabályok szerint a beszerzési számlákat is nyilvántartásba kell venni.
• Az egyéb szabályok és feltételek megegyeznek az eva szabályaival.

A kamara egy olyan új átalányadó bevezetését javasolja, amely tekintettel van a magas költségigényű tevékenységet folytatókra, és amelyet az evához hasonlóan egyéni vállalkozók és társas vállalkozások egyaránt alkalmazhatnak. Az új adónem célja továbbá a lehető legegyszerűbb módon biztosítani a költségarányos adóterhelést, és a számlával történő beszerzésben való érdekeltséget.
Minden átalányadó egy bizonyos bevételi határig működik – áll az indítványban, mely javasolja az eva-plusz felső határaként a 30 millió Ft bruttó árbevételt. Az adó számításának az alapja – hasonlóan az evához – a bruttó bevétel. A számított adó a javaslat szerint a bevétel 18 százaléka.

Az átalányadó kiterjesztésének a feltétele azonban az, hogy a kiadások, a költségek is legyenek figyelembe véve; ezért az előzőekhez képest a fizetendő adót csökkenteni kell. A tervezet szerint ez a csökkentés a beszerzési számlák együttes összegének 12 százaléka lenne, így tehát a fizetendő adó a számított adó összege csökkentve a beszerzési számlák adójának 12 százalékával.

Biztosítékok, fékek

Természetesen több féket is érdemes a rendszerbe beépíteni; egyrészt a beszerzési számlák közül – az áfa rendszer védelme érdekében – ki kell zárni az evás számlákat.


E javaslat szerint a bevétel 25 százalékának megfelelő igazolt beszerzés (számlás költség) mellett a fizetendő adó megegyezik az eva mértékével, tehát éppen 15 százalék, ennél kisebb arányú beszerzési számla felmerülése esetén a számított adó csökkentésére nincs mód. Ez a magasabb (18 százalékos) induló adókulcs és a legalább a bevétel egynegyed részét elérő számlás költség követelmény a biztosíték arra, hogy a magasabb bevételi határ ellenére ne legyen érdeke olyan vállalkozásnak ezen átalány választása, amely egyébként az evát választaná. Ha a számlával igazolt költség éppen 50 százaléka a bevételnek, akkor a fizetendő adó a bevétel 12 százaléka. Ahhoz, hogy a fizetendő adó a bevétel 10 százaléka, vagy kevesebb legyen, a bevétel 2/3-át elérő (meghaladó) számlával igazolt költség felmerülése szükséges. A fizetendő adót a bevétel maximum 8 százalékáig lehet csökkenteni.

Az eva védelmében a kamara azt szeretné, hogy a számított adó csak abban az esetben legyen csökkenthető, ha a beszerzési számlák együttes értéke meghaladja a bruttó bevétel 25 százalékát. Az átalányadó ugyanazokat az adókat váltaná ki, mint az eva, szabályai, bevezetési és egyéb feltételei ugyanazokat tartalmaznák, mint az eva törvény.

Mi vár az evá-ra?

A BKIK támogatja, hogy az eva a 2004-es EU-csatlakozás után is megmaradjon. Wieszt János úgy véli, a kisvállalkozásoknak szükségük van az egyszerűbb adózásra. Az evá-t sok kritika érte amiatt, hogy nem EU-konform, így csak egy átmeneti adófajta lehet. Wiesz János azonban úgy nyilatkozott, hogy az EU nem zárja ki a kisvállalkozások egyszerűsített adózását. A BKIK úgy tudja, hogy az EU elfogadja az evá-t és így az 2004-ben is választható marad a feltételeket teljesítő cégek számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!