Belföld

Az EU “még egy utolsó lehetőséget” ad a Microsoftnak

Az Európai Bizottság szerdán "még egy utolsó lehetőséget" adott a Microsoftnak arra, hogy az ellene indított trösztellenes eljárás befejezése előtt megtegye az üggyel kapcsolatos észrevételeit. A figyelmeztetést a harmadik olyan kifogási nyilatkozat tartalmazza, amelyet a bizottság az amerikai szoftvergyártó óriásvállalat ellen folyó vizsgálata során kiadott.

A három éve tartó eljárás annak a gyanúnak az alapján indult meg, hogy a Microsoft a személyi számítógépeken használt operációs rendszerek piacán szerzett uralkodó pozícióját a versenyszabályokba ütköző módszerekkel akarja kiterjeszteni az alacsonyabb teljesítményű szerverekére.

A bizottság azt is szabályellenesnek tartja, hogy a cég – gyakorlatilag eltávolíthatatlanul – beépítette operációs rendszereibe Media Player nevű szoftverét, amely hang- és videófájlok letöltés nélküli hallgatására, illetve nézésére szolgál.

Az EU végrehajtó intézményének álláspontja szerint mindez gyengíti az adott piacokon folyó szabad versenyt, elfojtja az innovációt, és végső soron a fogyasztók választási lehetőségeit is korlátozza.

Monti szóvivőjének közlése szerint a mostani, immár harmadik – és Brüsszelben az utolsónak szánt – kifogási nyilatkozat egy rendkívül kiterjedt és mélyreható piacfelmérésen alapul, amelyet a bizottság az érintett felhasználók, alvállalkozók és versenytársak körében végzett. A vizsgálatba összesen mintegy 200 vállalatot vontak be.

A legsúlyosabb kifogás a számítógépek – munkaállomások és szerverek – hálózati együttműködtethetőségét érinti. A bizottság szerint a Microsoft itt azzal sérti meg a tisztességes verseny szabályait, hogy az asztali gépek operációs rendszereinek piacán élvezett uralkodó pozícióját kiterjeszti a kisebb teljesítményű szerverekére.

Ezt azzal éri el, hogy visszatartja vagy csak nagyon szelektíven osztja meg a PC-k és a szerverek közötti csatolókra vonatkozó technikai információkat más érdekelt cégekkel, elsősorban az alternatív szerverek gyártóival. Így a Windows valamelyik verzióját futtató PC-k hálózatán ez utóbbiak termékei nem versenyezhetnek egyenlő feltételekkel.

A bizottság piacfelmérése során megkérdezett felhasználók túlnyomó többsége azt a választ adta, hogy szoftverbeszerzési döntéseiket mesterségesen befolyásolja a Microsoft üzletpolitikája. Mivel az amerikai cég nem bocsátja rendelkezésre a szerverek egymás közötti, illetve a szerverek és az asztali gépek közötti együttműködést biztosító protokollokra és csatolókra vonatkozó technikai információkat, sok esetben csak ezért kénytelenek Microsoft-termékeket választani.

Az amerikai céget elmarasztalása esetén igen nagy összegű bírsággal sújthatják. Ennek lehetséges nagyságrendjét azonban bizottsági illetékesek ismét csak nem hajlandók megbecsülni, mert ez sok tényezőtől – köztük a visszaélések időtartamától és súlyosságától, az adott cég piaci részesedéséről és más körülményektől – függ. A Microsoft ugyanakkor a luxembourgi Európai Bíróságon megtámadhatja a bizottság döntését, ami további évekkel nyújtaná el az ügyet. Ez akár elég is lehet ahhoz, hogy az adott piacokon visszavonhatatlanul megszilárdítsa egyeduralkodó helyzetét.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.