Belföld

MKB: a kisrészvényesi csomag alig negyedét szerezte meg a BLB

A Bayerische Landesbanknak (BayernLB) a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) Rt. részvényeire tett nyilvános ajánlattétel eredményeként 7.860 darab részvényt sikerült megvásárolnia az ajánlattétel által érintett 36.579 darabból.

A német főrészvényes így 0,07 százalékponttal növelte részesedését a 11,52 milliárd forint jegyzett tőkéjű bankban: közvetlen részesedése 89,30-ról 89,37 százalékra, a közvetlen és közvetett 94,12-ről 94,19 százalékra nőtt. A közvetett részesedés abból adódik, hogy a 10,38 százalékos MKB-pakettet tulajdonló BAWAG-ban a BayernLB-nek 46,43 százalékos részesedése van.

A BayernLB májusban tett nyilvános vételi ajánlatot az MKB részvényeire, a BAWAG-gal megállapodva arról, hogy az utóbbi nem ajánlja fel papírjait. Az ajánlati ár részvényenként 7.725,6 forint volt, ami megegyezett az egy részvényre jutó saját tőkével, amit az MKB nemzetközi szabályok szerint konszolidált 2002. évi mérlege alapján állapítottak meg. Azért ezt a módszert választották, mert az MKB nem tőzsdén jegyzett cég, s OTC-jegyzések sem álltak rendelkezésre.

A mostani ajánlat nem volt olyan gáláns, mint a korábbi nyilvános ajánlattétel során alkalmazott részvényenként 8.650 forintos ár, amely 35 százalékkal haladta meg az aktuális OTC árszintet. Az akkori árat a kisrészvényesek korrektnek ítélték, amit mutat, hogy akkori, mintegy 4 százalékos pakettjüket szinte teljes egészében felajánlották vételre.

Az MKB a közelmúltban nyilvánosságra hozott adatok szerint 2003 első félévében a nemzetközi szabályok (IFRS) alapján készült, nem auditált, nem konszolidált kimutatások szerint 9,235 milliárd forint adózás előtti profitot ért el, 41 százalékkal többet a tavalyi első félévinél.

Az IFRS szerinti nem konszolidált mérlegfőösszeg 2002 végéhez képest 15,5 százalékkal bővült, s átlépve a bűvös ezermilliárd forintos határt, június 30-án 1.117,1 milliárd forintot tett ki. Az első félévben az éves szintre vetített átlagos adózott tőkehozam (ROAE) mutató 18 százalékot ért el, míg az átlagos eszközmegtérülés (ROAA) értéke 1,6 százalék volt, 4,5, illetve 0,4 százalékponttal jobb a tavalyi első félévinél. Az MKB az idei évre a nem konszolidált IFRS adózás előtti profit 7,5 százalékos növekedését tervezte, vagyis a tavalyi 14,4 milliárd forinttal szemben mintegy 15,5 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik