Belföld

Az FHB készül a privatizációra

Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. egy július 30-án kelt adásvételi szerződés alapján 100 ezer forint névértékű törzsrészvényt értékesített a Mehib Rt.-nek 350 millió forintos saját pakettjéből - jelentette be pénteken az FHB a Magyar Tőkepiacban. A 350 milliós csomag az FHB 4,1 milliárd forintos részvénytőkéjének 8,54 százalékát testesíti meg, a többi részvény állami tulajdonban van.

A részvényértékesítés technikai jellegű lépés volt a
nyilvános társasággá alakulás folyamatában, a tulajdonosi szerkezet ennek következtében érdemben nem változott. Az idén májusban az FHB évi rendes közgyűlése 2,5 milliárd forintos tőkeemelésről döntött, amelyet az ÁPV Rt. hajt végre. A tőkeemelést az MTI-ECO információi szerint cégbíróság még nem jegyezte be. Ugyancsak ez a közgyűlés döntött arról, hogy a zártkörűen alapított FHB nyilvánosan működik tovább, s felhatalmazta az igazgatóságot arra, hogy megtegye a társaság részvényeinek tőzsdei bevezetésével kapcsolatos intézkedéseket. Erre azért volt szükség, mert a kormány döntése szerint az FHB-t tőkepiaci technikával privatizálják.

A vonatkozó legutóbbi kormányhatározat szerint a bank 50 százalék mínusz 1 szavazat mértékű pakettje kerül a piacra, a kereslet és a piaci ár függvényében. Az őszre tervezett tranzakció részleteit most dolgozzák ki. Az értékesítési árat szakértők a saját tőkére vetítve 160-250 százalékra teszik, ami a maximálisan eladható, névértéken 3,3 milliárd forintos pakett értékesítése esetén 7,5-11,6 milliárd forintos bevételt jelentene az államnak.

Az FHB az idei első félévet 1,1 milliárd forintos adózott profittal zárta, 205 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett. A hitelintézet az év egészére a tavalyi 383 millió forinttal szemben 2,3 milliárd forintos adózott nyereséget vár, a mérlegfőösszeg 2003 végére a tervek szerint a 2002. év végi 116 milliárd forintról 290 milliárd forintra bővül.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.