Belföld

A Sun vezeti a Unix szerverpiacot

A Sun Microsystems bejelentette, hogy – az IDC napokban kibocsátott Worldwide Quarterly Server Tracker kiadványa szerint – 2003 első negyedévében tovább növelte részesedését a világméretű UNIX+ szerverpiacon mind a bevétel, mind a leszállított egységek terén az előző negyedévhez képest. Ezzel a teljesítménnyel a Sun vezeti a UNIX piacot a leszállított egységek számát tekintve, és holtversenyben áll az élen a bevételi rangsorban.

A Sun az IDC által vizsgált mindhárom szerverszegmensben – az új szervercsoportosítás szerint a tömeges (0–25 000 USD), a közepes vállalati (25 000 – 500 000 USD) és a felsőkategóriás vállalati (500 000 USD fölött) szegmensben egyaránt – növekedést ért el az előző negyedévéhez képest.

Az IDC elemzése szerint továbbá a három legnagyobb UNIX szervergyártó közül (a HP és az IBM előtt) a Sun növelte piaci résesedését a legjelentősebben a vizsgált időszak alatt a leszállított egységek számát tekintve. A növekedéshez hozzájárultak a Sun új termékbejelentései, így például a tömeges igényeket kiszolgáló Sun Fire V120 rendszer, vagy a középkategóriás Sun Fire V1280 szerverek, amelyek mindegyike egy átfogó rendszercsalád tagja. A leszállított egységeket tekintve a Sun piaci részesedése a globális UNIX szerverpiacon nagyobb, mint a három legnagyobb versenytársáé (HP, IBM, Dell) összesen.

2002 negyedik negyedévével összehasonlítva az USA és az APAC (Ázsia–Csendes-Óceánia Japán nélkül) régiókat tekintve is egyaránt nőtt a vállalat UNIX-piaci részesedése a leszállított egységek a bevétel terén. Az USA-beli UNIX-szervereladások rangsorában – a bevételeket tekintve vezető helyét megőrizve – az előző negyedévhez képest 13 százalékot nőtt a cég piaci részesedése, a korábbi első helyezett rovására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik