Belföld

Hewlett-Packard – családi leszámolás

A Hewlett-Packard szeptember elején jelentette be, hogy megvásárolja a Compaqot. A lelkesedés hamarosan ellenállásba fordult. Az alapítók utódai mellett a legnagyobb tulajdonos Packard Foundation is ellenzi az egyesülést.

Hewlett-Packard – családi leszámolás 1A technológiai szektor egyik legnagyobb üzlete lenne, ha létrejönne a Hewlett-Packard és a Compaq egyesülése. A tervezett részvénycserés üzlet értékét hozzávetőlegesen 25 milliárd dollárra becsülték a bejelentés időpontjában. A létrejövő óriáscég árbevétele megközelíthetné az IBM-ét.

Előnyök és hátrányokPozitívumok:

Költségmegtakarítás – A cégek 2,5 milliárd dollárnyi megtakarítást várnak a működési költségek területén 2004-től, ami elsősorban a 15-30 ezer főt érintő leépítésnek köszönhető.• Pénzügyi súly – Az egyesült cég 87 milliárdos árbevétellel csaknem utolérné az IBM-et.• Kereszteladások – Az egyesülés után mindkét vállalat vevőkörének értékesíthetnék a teljes termékskálát.• Technológia – A két társaság technológiái bizonyos területeken jól kiegészítik egymást. A Compaq rendkívül megbízható Himalaya szervere segítségével a HP jobb inernetes rendszereket építhetne.

Negatívumok:Kivitelezés – A technológiai cégek fúziója a szokásosnál is több szervezési problémát szokott felvetni. Ezenkívül a fúzió 150 ezer alkalmazottat érint 160 országban.• PC-piac – Az új cég ugyan megszerezné a PC-piac 18 százalékát, de ez korántsem biztos befektetés. A szektorban ugyanis folyamatosan csökken a profitráta, és nincs árbevételnövekedés.• Vetélytársak – Habár az új cég biztosan piacvezető lesz a nyomtatók piacán, a PC-k és a szolgáltatások területén jobban pozicionált versenytársakkal (Dell, IBM) kell szembenéznie.• Dolgozói morál – A tömeges elbocsátások valőszínűleg rossz hatással lesznek az alkalmazottak hangulatára; ez komoly problémát jelenthet a menedzsment számára.

Forrás: BusinessWeek Online

A piac azonban igen negatívan reagált az ötletre. A bejelentés napján a Compaq papírjai 10 százalékot, míg a HP-részvények 18 százalékot veszítettek értékükből.

Családi viszály

A Hewlett- és a Packard-örökösök egyaránt elítélik a két cég fúzióját. A David and Lucile Packard Alapítvány, amely a legtöbb, egy kézben lévő HP-részvénycsomagot birtokolja, valamint a Hewlett Alapítvány és az örökösök is határozottan az egyesülés ellen szálltak síkra.

Az örökösök, illetve az alapítványok 18 százaléknyit birtokolnak a HP papírjaiból. Miközben számos befektető eladta részvényeit, az “ellenzék” ragaszkodik a részesedéséhez, annak ellenére, hogy feltevések szerint a cég ajánlatot tett papírjaikra.

Elég furcsa Walter Hewlett helyzete. Mint a HP igazgatótanácsának tagja, ő is a fúzió mellett szavazott, később azonban nyílt levélben kérte a többi igazgatót: lépjenek vissza korábbi döntésüktől.

Elégedetlen részvényesek

Az intézményi befektetők véleménye egyelőre bizonytalan. A Matrix Asset Advisors alapkezelő, melynek 531 675 HP- és 826 846 Compaq-részvénye van, máris tiltakozó levelet küldött mindkét cég igazgatótanácsának.

A kisbefektetők részesedése elenyésző, de meglehet, hogy a késhegyig menő küzdelemben az ő szavazataik döntenek. Kérdéses, hogy eljut-e a tranzakció abba a fázisba, hogy a részvényeseknek valóban szavazniuk kell.

A cégeknek azonban közvetlen anyagi érdekük is fűződik a fúzióhoz: a visszalépő fél ugyanis 675 millió dollár bánatpénzt fizet.

Az utolsó szalmaszál

Ha leszavaznák, az egészen biztosan a menedzsment lemondását vonná maga után. Carly Fiorina, a HP vezérigazgatója szerint még nem fordult elő, hogy a menedzsmentet ne erősítették volna meg olyan kérdésben, amelyet a közgyűlés elé vitt. Ha ez előfordulna, az egész igazgatótanácsnak le kellene vonnia a konzekvenciákat.

Hewlett-Packard – családi leszámolás 2A Compaq számára az egyesülés az utolsó szalmaszál lehet. A hosszabb ideje gyengén teljesítő vállalat partner nélkül nehezen állja meg a helyét a jövőben. A HP-val való egyesülésen kívül még nem álltak elő új stratégiával a cég vezetői.

Intézményi befektetõk
részesedése a HP-ban és a Compaqban
HP
Compaq
Capital Research and Management
3.55%
2.84%
Barclays Bank
3.10
3.65
Bank of America
2.84
0.22
State Street
2.33
2.04
State Farm Mutual Automobile Insurance
2.14
Putnam Investment Management
1.74
4.82
Vanguard Group
1.54
1.53
Davis Selected Advisors
1.44
Wellington Management
1.21
1.00
Citigroup
1.18
0.53
Taunus
1.15
1.02
Axa Financial
1.10
0.47
Jennison Associates
1.03
Mellon Bank
1.01
1.11
Fidelity Management & Research
0.88
1.01
Total
26.24%
20.24%
Forrás: BusinessWeek Online

Ajánlott videó

Olvasói sztorik