Belföld

Memento – Az élet mint bizarr kirakójáték

Előre a filmidőben, a történetben vissza. Keresi. Emlékeit keresi. Gyilkosát és emlékeit keresi. Felesége gyilkosát és emlékeit keresi. Shelby felesége gyilkosát és emlékeit keresi.

Memento – Az élet mint bizarr kirakójáték 1Filmünk ehhez hasonló módszerrel mesél. Leonard Shelby (Guy Pearce) különös betegség rabja. Képtelen új emlékeket megtartani, nem tudja, mit tett vagy mit akart tenni tizenöt perccel azelőtt. Ami biztos: valaki megerőszakolta és megölte a feleségét. A férfi a gyilkos felkutatásának szenteli életét. Idegen arcok üdvözlik régi ismerősként, ismerősök kerülik idegenként. Polaroidképeket készít minden fontos — vagy általa fontosnak vélt — eseményről, hogy később ezek nyomán haladjon tovább. Így ismerkedik meg egy rejtélyes nővel (Carrie-Ann Moss), s lassan körvonalazódni kezd számára, mi is történt.

Christopher Nolan rendező filmnyelvi kísérlete szokatlan puzzle-játék. Egyrészt a krimielemek (ki a gyilkos?), másrészt a lélektani ambíciójú pszichodráma összeegyeztetésével próbálkozik. Mégpedig sikeresen. Sok filmben találkoztunk már a történet idősíkjainak felcserélésével, a különböző időpontok keverésével. Itt azonban valami egészen szokatlan dramaturgiai képlettel van dolgunk. A Memento a tényleges történet végével, vagyis a megoldással kezdődik, s innen halad visszafelé negyedórás epizódokban. A rendező minket, nézőket is Shelby valóságérzékelése szerint vezet, s ebben a világban tényleg minden perc újabb fordulat.

Guy Pearce ugyanolyan száraz távolságtartással alakítja a főhőst, mint ahogy a Szigorúan bizalmas pedáns rendőrét játszotta. Carrie-Ann Mosst legutóbb a Csokoládéban láttuk, itt is trinitys erotikát sugároz. A Memento a “végén jön a nagy csattanó” típusú filmek sorát gyarapítja, ami után öt órával még mindig a záró képsor ketyeg az ember fejében. Agymunkára késztető mozgóképi tetris, amely méltán válik majd kultmozivá.

Memento, 2000. Színes, amerikai film, 113 perc. Rendező: Christopher Nolan. Főszereplők: Guy Pearce, Carrie-Ann Moss, Joe Pantoliano. Forgalmazza a Kinowelt Hungary.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik