Belföld

FigyelőBarométer – április 23.

Többe kerülhet a státustörvény, mint amennyire a kormány számít (-2). Kedvező képet fest az IMF hazánkról a pénzmosásról szóló felmérése alapján(+1). OTP: még mindig erősödőben (+1). Nem mozdul a FigyelőBarométer.

Többe kerülhet a státustörvény, mint amennyire a kormány számít

HtáridőkAz országgyűlés a tervek szerint még tavasszal elfogadja a törvényjavaslatot, és a törvény 2002. januártól lépne hatályba.

A kormány számításai szerint a szomszédos államokban élő magyarokról szóló, úgynevezett státustörvény elfogadása az idén és jövőre 8,5 milliárd forintos többletkiadást jelent a költségvetésnek. Ezzel szemben ötmilliárdos bevételre számít a kormány a határon túli magyarok itteni munkavállalásából. Vagyis az egyenleg durván -3,5 milliárd forint lenne. A Külügyminisztérium által készített hatástanulmány szerint a szomszédos országokban élő magyarok alanyi jogon járó oktatási, kulturális, egészségügyi, munkavállalási, tömegközlekedési kedvezményeket kapnak az anyaországban, és pályázati úton további pénzekhez juthatnak szülőföldjükön is. A kedvezményekre csak azok lesznek jogosultak, akik határon túli magyar szervezetek ajánlása nyomán fényképes igazolványt kapnak a magyar hatóságoktól. A kormány némi optimizmussal számol, amikor úgy véli, hogy a határon túl élő mintegy 3-3,5 millió magyar nemzetiségű ember közül 2,2-2,6 millió fogja kérni a fényképes igazolványt, s közülük mintegy 750 ezer veszi igénybe a kedvezményeket. Ellenzéki oldalról érkező bírálat szerint a kormány alultervezte a státustörvény költségeit, ezek elérhetik akár a 20-30 milliárd forintot.

Kedvező képet fest hazánkról az IMF a pénzmosásról szóló felmérése alapján

Miközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a pénzmosásból származó összegeket a világ GDP-jének 2-5 százaléka közötti nagyságrendre becsüli, idehaza évente csupán 50 millió dollárt mosnak tisztára. Úgy tűnik tehát, hogy nemzetközi viszonylatban jól állunk, hiszen ez az összeg a hazai éves össztermék mindössze 0,1 százaléka. Igaz, a felmérés hozzáteszi, hogy Magyarország nem célországa a nemzetközi illegális tevékenységnek. A pénzmosás büntethetőségét megállapító törvény 1994-es életbelépése óta évente mintegy ezer bejelentés érkezik a rendőrséghez, de eddig még egyetlen elmarasztaló bírósági ítélet sem született pénzmosás bűntette miatt Magyarországon.

OTP: még mindig erősödőben

Optimista jövőképpel örvendeztette meg Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója a részvényeseket a Napi Gazdaságnak adott nyilatkozatában. A bank öt év múlva Szlovákián kívül két további külföldi országban is jelen lesz, adózás előtti eredménye 70 milliárd forint, mérlegfőösszege pedig több mint 3,000 milliárd forint lehet. A sikertelen Postabank akvizíció ellenére a legnagyobb hazai bank nemcsak külföldre tekint, 2-3 hazai bank megvásárlása is érdekelné. A Postabank esetében tudomásul vették az eladó döntését, s nem tekintik olyan elszalasztott lehetőségnek, ami az OTP jövőjét alapvetően befolyásolná. A Postabank akvizíciót nem is feltétlenül az ügyfélszerzés, hanem a postákon található speciális értékesítési csatorna indokolta volna – jelentette ki Csányi, s az itt jelentkező konkurenciát sikerülhetett volna megszűntetni. A hazai bankpiacon elkerülhetetlennek tartja a koncentráció folytatódását, s 2-3 olyan hazai bankot lát, ami jól illeszkedne az OTP struktúrájába. Elsősorban olyan bankra gondolnak, amelyeknek erős vállalatfinanszírozási hátterük van, de ezek tulajdonosai részéről még nem érzékeltek eladási szándékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik