Belföld

Lassul, de még mindig dinamikus

Tavaly negyedévről negyedévre fokozatosan lassult ugyan a gazdasági növekedés, ám az egész éves GDP bővülése így is rekordnagyságot, 5,3 százalékot ért el. Az év végén megugrott importra is van már magyarázat.

Lassul, de még mindig dinamikus 1A KSH mai előzetes adata alapján 4,2 százalékkal emelkedett 2000 utolsó negyedévében a bruttó hazai össztermék (GDP) az előző esztendő azonos időszakához képest. Ez lényegében megfelel a piaci várakozásoknak. A makroelemzők ugyanis korábban átlagosan 4,13 százalékos bővülést prognosztizáltak (a Napi Gazdaság felmérése alapján) – jól ráérezve arra, hogy az évkezdeti dinamika fokozatosan lelassult.

A lassulásnak azonban részben számszaki okai vannak. Az adatokat mindig az előző év azonos időszakához viszonyítják, ezért a növekedés ütemét nagyban meghatározza a bázisidőszak mutatója. 1999 utolsó negyedévében már 4,5 százalékos volt a GDP bővülése, ez sokkal nagyobb bázist jelent például az első negyedéves 3,5 százalékhoz képest. A tavalyi esztendő első negyedéves kiemelkedő, 6,6 százalékos dinamikáját így részben az alacsony bázis magyarázza. A tavalyi év fokozatosan lassuló növekedési adatai ráadásul megfelelnek a nemzetközi tendenciáknak is.

Nemzetközi összehasonlítás Nemzetközi összehasonlításban az éves növekedési ütem továbbra is magasnak számít. Az OECD adatai szerint az Európai Unióban a GDP átlagos növekedési üteme tavaly 3,4 százalékos volt, egy százalékponttal magasabb, mint 1999-ben. Az OECD 29 tagországa közül 9 országban (USA, Mexikó, Koreai Köztársaság, Finnország, Írország, Luxemburg, Magyarország, Lengyelország és Törökország) nőtt a GDP 5 százalék körüli, illetve ezt meghaladó mértékben. A tavalyi esztendő második felében mind az Európai Unióban, mind USA-ban a konjunktúra mérséklődése volt tapasztalható.

Rekordév

Bár a tendencia lefelé tart, éves szinten még így is sikerült 5,3 százalékos bővülést felmutatnia a magyar gazdaságnak, ami a rendszerváltás óta a legmagasabb éves növekedési ütemnek számít (1999-ben 4,4 százalékos volt a növekedés). Többek között ezért nevezte Mellár Tamás, a KSH elnöke a tavalyi esztendőt gazdaságilag sikeresnek és eredményesnek.

Ipar: Az ipar termelése nőtt leggyorsabban a nemzetgazdaság ágazatai közül, ám a növekedés itt is lassuló tendenciát mutat. A bruttó termelés 2000-ben 18, 3 százalékkal volt nagyobb, mint a megelőző évben – decemberben azonban már “csak” 10 százalékos volt a növekedés. Hasonlóan a korábbi esztendőkhöz, a dinamikus növekedésben nagy szerepet játszott az export, amely 27 százalékkal emelkedett, ám 2000-ben már az élénkülő belföldi kereslet is éreztette hatását. Ez utóbbi abban is megmutatkozik, hogy a belföldre eladott termékek mennyisége 9 százalékkal haladta meg az előző évi szintet.

Épitőipar: Az építőipar fejlődése is gyors, de mindenképpen szerényebb mértékű, mint az iparé. Éves szinten ugyanis az építőipari teljesítmény mindössze 6 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben. Az utolsó negyedévben regisztrált növekedés azonban nem csökkent jelentősen, hasonló mértékű, mint az éves mutató.

Mezőgazdaság: Az agrárágazat termelése összességében 8 százalékkal maradt el az 1999-es szinttől. Gabonából 13, napraforgóból 40, cukorrépából 32 százalékkal kevesebbet takarítottak be, mint 1999-ben. A decemberi szarvasmarha-állomány 6, a sertésállomány pedig 9 százalékkal lett kisebb, ugyanakkor a baromfiállomány 18 százalékkal emelkedett az egy évvel azelőttihez képest.

Kiskereskedelem: A kiskereskedelmi forgalom volumene éves szinten 2 százalékkal bővült. Mellár Tamás szerint az elmúlt esztendőben a szolgáltatások növekedése volt igen dinamikus.

GDP ferlhasználásA KSH előzetes becslése szerint a háztartások fogyasztási kiadásai 3,6-3,8 százalékkal növekedtek 2000-ben, a természetbeni juttatások értéke 2,3-2,6, a közösségi fogyasztás 1,5-2, a végső fogyasztás pedig 3,3-3,5 százalékkal bővült.

Beruházási dilemmák

A GDP termelési adat tehát nem okozott semmilyen különösebb meglepetést az elemzőknek. Piaci szakértők azonban most inkább a felhasználási oldalról számított GDP-re koncentrálnak, amelyet főleg a háztartások végső fogyasztása és a beruházásokat is tartalmazó bruttó állóeszköz felhalmozás alakulása határoz meg. Az előző esztendő végén ugyanis jelentősen megnőtt az import: a behozatal növekedése – szemben az év első felével – meghaladta az exportét, az e mögött rejlő okok azonban ismeretlenek voltak. A dilemma az volt, hogy a megugrott importot a fogyasztási cikkek vagy beruházási javak behozatala magyarázza.

Romló külkermérleg Tavaly a külkereskedelmi mérleg hiánya 3,99 milliárd dollár volt, ami csaknem egymilliárd dollárral magasabbb, mint az 1999-es deficit. 2000. decemberében tovább folytatódott az utóbbi hónapokban megfigyelhető egyensúlyromlás: a 404 millió dolláros utolsó havi hiány jelentősen meghaladja az 1999-es 290 milliós értéket.

A beruházások növekedése 2000 első három negyedévében fokozatosan lassult: a harmadik időszakban már csak 2,2 százalékos volt a ráta. Bár ennél mindenki magasabb adatot várt, a szintén ma publikált beruházási növekmény mindenkit alaposan meglepett: korrekciók nélkül 8,4 százalékos volt a bővülés, 6,5 százalékra emelve így az éves értéket.

Mivel sem a végső fogyasztásra vonatkozó előzetes adatok (a KSH szerint 3,3-3,5 százalékos növekedés), sem a kiskereskedelmi forgalom nem igazolja a lakosság túlköltekezését, így valószínűsíthető, hogy a külső egyensúly szempontjából a kedvező változat jött be: a romló külkereskedelmi mérleg mögött a beruházások növekménye állhat. Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő elemzője azonban egyelőre még óvatos, véleménye szerint a tisztánlátáshoz meg kell várni a részletes felhasznált GDP és a fizetési mérleg számadatait.

Prognózisok 2001-re

A múlt év mérséklődő növekedési ütemének ellenére az idei esztendőre átlagosan 4,8-4,9 százalék körüli növekedést prognosztizálnak az elemzők. A szóródás azonban meglehetősen nagy. A pesszimistábbak a mérséklődő EU konjunktúra miatt csupán 4 százalékra számítanak. A másik oldal azonban emlékeztet arra, hogy idén már az egyre erősödő belföldi kereslet lehet a külkereskedelem helyett a húzóerő.

Fontos figyelmeztetés lehet azonban, hogy az egyik legmeghatározóbb jelzőszám, az ipari növekedés jelentős lassulását várja a piac. A tavalyi 18,3 százalékkal szemben 2001-re akár 12 százalékra is lelassulhat a bővülés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik