Pénzügy

Legjobb munkahely – a munkaadó diktál

Az FN és NLC felmérése szerint idén jelentősen visszaesett az elégedett magyar munkavállalók aránya. Minden második netező egzisztenciális okokból nem hagyja ott munkahelyét, pedig szíve szerint mást csinálna.

Vállalati felmérés

A Figyelő-Hewitt Legjobb Munkahely-felmérés eredményéről, Magyarország tíz legjobb munkahelyének listájáról, és a vállalatokról részletesebben ősszel olvashat a Figyelőben.







Ötödik alkalommal mondhatták el véleményüket a FigyelőNet, második alkalommal pedig a Nők Lapja Cafe olvasói a Figyelő-Hewitt Legjobb Munkahely-felmérését kísérő online szavazás keretében. Idén arra is kíváncsiak voltunk, olvasóink mennyire érzik úgy, hogy a munkaerőpiac értékes szereplői, illetve hogyan látják az aktuális munkaerő-piaci problémákat.

Kiderült, hogy olvasóink közül minden második szíve szerint teljesen mással foglalkozna, de egzisztenciális megfontolásokból marad a jelenlegi munkahelyén. Válaszadóink 40 százaléka nincs tisztában a munkaügyi központok szolgáltatásaival, vagyis állásuk elvesztésekor nem tudják, milyen állami segítséget vehetnének igénybe. Megoszlanak a vélemények a bejelentett és a számlázó munkavállalókat illetően is, a férfiak szerint a számlázók jobb helyzetben vannak, mint a bejelentett társaik.

Média, az új kedvenc

Bár tavaly megnőtt az elégedett munkavállalók aránya 41 százalékra, idén még a két évnél korábbi szintet sem érte el: a válaszadóknak csupán 32 százaléka volt elégedett munkahelyével. A kis- és nagyvállalatok versenyében az eddigi tendencia tovább folytatódik: a nagyok lassan, de biztosan vesztenek népszerűségükből a munkavállalók körében, idén a kérdőívet kitöltők 34 százaléka dolgozna nagyvállalatnál a legszívesebben, míg minden ötödik már a kicsiket tartja vonzóbbnak. 

Melyik iparágban dolgozna?

1. Bank és biztosítás 27,3%
2. Média 15,4%
3. Szolgáltatás 14.5% 4. IT/Telecom 13,5% 5. Tanácsadás 9,1%

Az iparágakat tekintve az idén először szereplő média (15,4 százalék) még a korábban mindig nagyon vonzó IT/Telecom szektort (13,5 százalék) is megelőzte, bár az eddig mindig első helyen végzett Bank/biztosítás ágazattól (27,3 százalék) továbbra is messze elmarad. Az EU intézményeiben végzett munka tavaly még minden második munkavállalót vonzott, idén már csak 33 százalékot. A legtöbben továbbra is a versenyszférában szeretnének dolgozni, a közszféra népszerűsége lassan nő, főleg a nők (36 százalék) gondolják úgy, hogy a jövőben szívesen ott dolgoznának, még ha kevesebb fizetést is kapnának.

A felmérésől

Idén a FigyelőNet és a Nők Lapja Cafe oldalán is elérhető kérdőívünket közel négyezren töltötték ki. A felmérés természetesen nem reprezentatív. A női olvasók aránya 67 százalékos volt.

A munkaadó az első

Az aktuális munkaerő-piaci problémák és a munkavállaló, mint érték problémakörét feszegető kérdésekből egyértelműen kiderült, hogy a válaszadók gyakran a háttérbe sorolják magukat, és a munkaadók igényeinek próbálnak minden áron megfelelni. Minden harmadik munkavállaló úgy tekint az állásinterjúra, ahol mindenképpen el kell adnia magát, míg a cégnek nem kell bizonyítania, hogy a jelentkezőnek tetsző munkát vagy munkakörülményeket tud biztosítani. Csupán minden tizedik munkavállaló várja el, hogy a munkaadó is megfeleljen az ő igényeinek, ne csak fordítva.

A válaszadók általában nincsenek nagyon jó véleménnyel munkaadóikról, 61 százalékuk szerint munkahelyükön nem az embereket tartják a legértékesebb erőforrásnak, és csak 31 százalékuk ért egyet azzal, hogy vállalatuk családbarát munkahelynek mondható. A munkaadók igényeinek való megfelelést nem indokolja egyébként a munkavállalók azon félelme, mely szerint nehezen találnának újra állást: 18 százalék hiszi azt, hogy gyorsan és könnyen találna állást, további 42 százalékuk bízik a pár hónap alatti elhelyezkedésben, és csupán 15 százalék félne az álláskereséstől.

A válaszadók többsége egyébként azzal sincs tisztában, hogy milyen állami támogatásokat vehetne igénybe, ha elvesztené állásását: 40 százalék nem ismeri a munkaügyi központok szolgáltatásait. Igaz, minden negyedik munkavállaló nem is regisztráltatná magát munkanélküliként. Ebben a kérdésben a férfiak önérzetesebbnek bizonyultak, 34 százalékuk nem jelentkezne munkanélkülinek, míg a nőknek csak 22 százaléka.

Szintén nem egyértelmű a munkavállalók számára, hogy a számlás vagy a munkaszerződéssel rendelkező alkalmazottak vannak-e jobb helyzetben. Harminc százalék ugyanis inkább a számlázást választaná. Ebben is a férfiak a bátrabbak, 40 százalékuk a számlázókat tekinti jobb helyzetben lévőknek.

Kiállnának igazukért

Minden második válaszadó beperelné vállalatát, ha súlyos méltánytalanság érné munkahelyén. A kérdőívet kitöltők egyébként tisztában vannak munkavállalói jogaikkal, 77 százalékuk jelölte be egyértelműen ezt a választ.

Diszkrimináció – idén sem csökkent

Tavaly a válaszadó nők 66 százalékánál már az állásinterjún rákérdeztek családi állapotára – mikor tervez gyereket, hány gyermeke van, stb. – idén 65 százalékuknál. A nők egyébként diszkriminatívabbnak látják munkaadóikat: 36 százalékuk nem értett egyet azzal az állítással, mely szerint nem/kor/etnikai hovatartozástól függetlenül minden munkavállalót ugyanúgy kezelnek a munkahelyén, míg a férfiaknak csupán 25 százaléka gondolkodik hasonlóan.

A kérdőív tanúsága szerint a férfiak észre sem veszik, ha munkahelyük diszkriminatív a nőkkel szemben: a férfiak 77, a nők 56 százaléka érzi úgy, hogy a vállalatánál a nők és férfiak ugyanakkora fizetést kapnak, ha hasonló munkakörben dolgoznak. A női munkavállalóknak biztosított egyenlő karrierlehetőséggel a férfiak 71 százaléka, a nők 57 százaléka értett egyet.

Meglepő volt, hogy több olyan férfi (61 százalék) munkavállaló van, aki olyan női kollégával vagy vezetővel dolgozik együtt, akire felnéz. A női munkavállalóknak csak 54 százaléka számolt be ilyen munkatársról.

Ha a Hewitt-Figyelő Legjobb Munkahely-felmérésről szeretne többet megtudni, látogasson el a www.legjobbmunkahely.hu oldalra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik