Belföld

A Fidesz lenullázhatja az Ab-t

A Fidesz különadóját elgáncsolta az Alkotmánybíróság, erre a kétharmaddal bíró kormánypárt máris bejelentette, hogy megnyirbálja a testület jogait. Ha ez így lesz, az az alkotmányjogász szerint felér egy politikai öngóllal, és Burundi szintjére süllyeszti a magyar jogállamiságot.

Egyhangú döntést hozott az Alkotmánybíróság, amikor kedden bejelentette, hogy megsemmisíti azt a júliusban elfogadott törvényt, amely januárig visszamenőleg 98 százalékos adót vet ki a közszférában a kétmillió forint feletti végkielégítésekre.

A testület szerint a különadóról szóló törvény visszaható hatálya nemcsak a jó erkölcsbe ütköző módon juttatott jövedelmekre vonatkozik, hanem olyanokra is, amelyek törvényi előírás alapján, alanyi jogon járnak.

Ugyanakkor az Ab hangsúlyozta azt is, hogy a jó erkölcsbe ütköző, államtól származó jövedelmek külön mértékű adóztatása az adott adóévben az Alkotmányból eredő lehetőség, amellyel – a most vizsgált különadótól eltérő módon – élhet a törvényhozó.

Ez voltaképpen azt jelenti, hogy ha kivették volna a törvényből a jogszabály alapján kiszámítható jövedelmeket – akkor valószínűleg átment volna a törvény” – mondta a Figyelőnetnek Lövétei István alkotmányjogász.

A törvény, amelyet több mint kilencvenen támadtak meg az Alkotmánybíróságon, mégsem megy az iratmegsemmisítőbe, mert a Fidesz a döntés után alig három órával közölte, hogy változatlan formában újra beterjeszti azt.

Lázár János frakcióvezető azt is közölte, hogy kezdeményezik az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből.

Lázár János
Számunkra ez csak azt bizonyítja, hogy a régi alkotmány nem képes az embereknek megfelelni, nem képes az emberek életviszonyait szabályozni, nem képes, hogy az emberek hétköznapi problémáira megfelelő választ adjon.

A politikus szerint költségvetési, költségvetés-végrehajtási kérdésekben, központi adónemek, illetékek, vámok, helyi adók központi szabályozását érintően nem lehet országos népszavazást tartani. Ezt kiegészítenék a járulékokkal. Ezekben a kérdésekben pedig – Lázár János javaslata szerint – az Ab-nak nem lenne módja, hogy alkotmányos felülvizsgálattal éljen. “Ha a nép nem dönthet egy kérdésben, akkor nincs joga az Alkotmánybíróságnak sem” – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Arra a kérdésre, hogy akkor is benyújtottak volna egy ilyen tartalmú alkotmánymódosítást, ha az Ab nem minősíti alkotmányellenesnek a 98 százalékos különadót, a frakcióvezető úgy válaszolt, ha az Ab jóváhagyta volna a különadót, akkor nyilván nem álltak volna elő egy ilyen kezdeményezéssel.

Kolláth: politikai öngólt rúghat a Fidesz

Minőségi döntést hozott és az alapértékek mellett állt ki az Alkotmánybíróság, amikor megsemmisítette a 2 millió forint feletti végkielégítésekre vonatkozó különadót – mondja Kolláth György.

Az alkotmányjogász szerint a 40 oldalas határozatban világosan le van írva, hogy miért nem jó a júliusban elfogadott törvény. Ha pedig erre az a válasz, hogy szűkítik az Ab hatáskörét, akkor őrületesen kilógna a lóláb – véli Kolláth, aki szerint politikai öngóllal érne fel egy erre irányuló alkotmánymódosítás és Burundi szintjére süllyesztené a jogállamiságot.

LMP: példátlan, Jobbik: nem elegáns, MSZP: el a kezekkel

Schiffer András kezdeményezi a párt választmányánál és frakciójánál, hogy vonuljanak ki az alkotmány-előkészítési folyamatból.

Az LMP képviselőcsoportjának vezetője szerint a Fidesz átlépett egy határt. “Ezt a módszert Nurszultan Nazarbajev is meg fogja irigyelni Kazahsztánban” – fogalmazott.

Példátlannak nevezte, hogy a Fidesz a neki nem tetsző alkotmánybírósági döntésre így reagál, és akkor nyúl bele az alapvető alkotmányos rendszabályokba, amikor a parlamenti pártok éppen egy alkotmányozási folyamat kellős közepén vannak.

A Jobbik szerint az alkotmány egy olyan egyetemes alapértékeket megjelenítő jogi normát jelent, “amihez nem illik ötpercenként hozzányúlni”, nem illik aktuálpolitikai céloknak alárendelni. Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a különadót érintő alkotmánybírósági döntésre válaszoló fideszes reakció nem meglepő és nem is elegáns.

Az MSZP szerint Lázár János ma ékes bizonyítékát adta pártja jogállamhoz való hozzáállásának, egyúttal világossá tette: a Fidesz demokráciafelfogása távol áll Európától, a civilizált világtól.

A szocialisták közleményükben azt írták: „A Magyar Szocialista Párt a lehető leghatározottabban felszólítja az alkotmányos bukásban részesített fülkeforradalmárokat és vezérüket: El a kezekkel az Alkotmánybíróságtól!”

A 98 százalékos adó kronológiája

2010. június 8.

Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben ismertette kormánya 29 pontos első gazdasági akciótervét, amelynek egyik elemeként szerepelt a végkielégítések 2 millió forint feletti részének 98 százalékos adóztatása.

2010. június 9.

Az MSZP országos elnöksége tiltakozott a különadó bevezetése ellen. Lendvai Ildikó akkori pártelnök szerint így egy akár 30 éves munkaviszonnyal rendelkező köztisztviselő is csak kéthavi végkielégítést kap.

2010. június 30.

A kormány határozott arról, hogy a közszférában a havi kereset nem haladhatja meg a 2 millió forintot, és a költségvetési szektorban 98 százalékos rendkívüli személyi jövedelemadót vezetnek be a 60 napon túli végkielégítésekre.

2010. július 12.

Az Országgyűlés elutasította a gazdasági bizottság azon módosító indítványát, amely alapján legalább húsz év időtartamú jogviszony esetén kettőről 3,4 millió forintra emelkedett volna a különadó összeghatára.

2010. július 22.

Az Országgyűlés 307 igen, 47 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett elfogadta a közigazgatási és rendészeti miniszter által beterjesztett alkotmánymódosítást, amely különadó kiszabását teszi lehetővé az állami vagyonnal gazdálkodó, illetve az állam többségi tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek jó erkölcsbe ütköző jövedelmeire. Az MSZP- és az LMP-frakció nemmel szavazott.

2010. augusztus 11.

Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a 98 százalékos különadót is tartalmazó gazdasági és pénzügyi törvénycsomagot.

2010. augusztus 24.

A Pedagógusok Szakszervezete az Alkotmánybírósághoz fordult a 98 százalékos különadóról szóló rendelkezés megsemmisítését kérve. Az adóval kapcsolatban ebben az időszakban több mint 90 indítvány érkezett az Ab-hoz.

2010. szeptember 15.

Az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be az állami végkielégítések 2 millió forint feletti részét sújtó 98 százalékos különadó eltörlése érdekében.

2010. október 26.

Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a 98 százalékos különadót és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik