Belföld

Jó formában a tőzsde – mi húzza a szekeret?

Több mint hároméves csúcsra szökött a magyar tőzsdeindex, egyes papírok soha nem látott magasságokat értek el. Jelek szerint tartósan emelkedő trend alakulhat ki.



Pénz- és állampapírpiac 

Az állampapírpiacon kevesebb eseménnyel kellett beérniük a befektetőknek. Makrofronton nem sok új adat látott napvilágot, ezért egy kicsit irányítás nélkül bolyongott a forint árfolyama. Az elemzői várakozások szerint ma sem változtat az alapkamat szintjén a jegybank, a Monetáris Tanács döntését hétfő délután 2 órakor jelentik be. A kötvényhozamok terén enyhe, 10-15 bázispontos hozamcsökkenést figyelhettünk meg a hozamgörbe rövid oldalán, ez elsősorban a forint erősödésének szólt. Járai Zsigmond ugyanis jelezte, hogy amennyiben nem erősödik a forint, a jegybank lépni fog. A forint azonban magára talált, így a szeptember végi kamatemelés esélye csökkent. A hétfő reggel megjelent júliusi termelői árindexnek nem lesz hatása a piacra, így a forint árfolyamát továbbra is a bolyongás fogja jellemezni.  

Pénteken már 9100 pontig ívelt fel a hazai börzeindex, ilyesmit utoljára 2000 nyarán tapasztalhattunk. Ha a technológiai és telekommunikációs szektor hazai képviselőjét, a Matávot kivennénk a BUX kosarából, akkor még egyértelműbb lenne: az index új rekordot döntött. Már csak azért is éremes ezt képzeletben elvégeznünk, mert badarság lenne arra számítani, hogy a „tech és telekom” lufi hazai érintettje a közeljövőben visszatér a kétezer forintos magasságokba.

Így viszont látható, hogy az árfolyamok kiheverték az elmúlt három év sorscsapásait: a recessziót, a terrortámadást és az azt követő háborúkat, a járványt és számviteli botrányokat. Mindezeket a hátunk mögött tudva, a jövő gazdasági növekedésébe vetett hit talaján és az Európai Unió bővítése küszöbén megteremtődött a hazai és a nemzetközi gazdasági környezet szerencsés konstellációja a tartós emelkedő trend kialakulásához.

OTP – a befektetők vesznek, a menezsdment elad

A márciusban megkezdett és a sáveltolási baki által megzavart tőzsdei rally motorja a Richter volt, de az elmúlt két hétben a gyógyszerpapírt megfogta a 20 000 forintos lélektani határ. Az emelkedés élére a szédületes teljesítményt felmutató OTP állt. Azután, hogy mintegy 25 százalékkal meghaladta az első féléves profitja a várakozásokat, ezzel bebizonyítva, hogy a kamatok és a valuták hullámvasútja nem érintette negatívan a profitabilitást, 24 százalékot emelkedve törte át a nem is olyan rég még nehezen elképzelhető 2600-as szintet. A vezető elemzők zöme 3000 forintos reális árfolyamot határoz meg az OTP-papírok értékeként, de hát a Molra is 7-8 ezer forintos célárak vannak (a mostani 5800 forint helyett).

Úgy látszik azonban, hogy az intézményi befektetők megfogadták az elemzők tanácsát, növelték portfóliójukban az OTP súlyát. Ez regionális összehasonlításban indokolt is volt, hiszen a lengyel tőzsde remek idei teljesítményének köszönhetően az OTP relatíve alulárazottá vált a lengyel bankokhoz képest. Nem csoda, hogy a „zuhanyhíradó” szerint a legnagyobb lengyel nyugdíjalap is igen tisztességes összeget fektetett az OTP-be, így a magyar bank menedzsmentje hozzájárul az idős lengyelek gondtalan életéhez is.

Apropó menedzsment. A vezetők a jelek szeint kevésbé bíznak az árfolyam további emelkedésében, tízezrével adják el ugyanis az opciós program keretében megszerzett részvényeiket. Emiatt nem lehet őket vádolni, hisz



Jó formában a tőzsde – mi húzza a szekeret? 1


igen tisztességes profitot realizálhatnak a vélhetően kétezer forintos szint alatt vásárolt részvények 2500 forintos értékesítésvel. Ez már Amerika, hiszen az opciós programból származó jövedelem immár jóval meghaladja a hónap végén kézhez kapott fizetések összegét.

Mol – mennyit ér a gázüzletág?

Csak remélni lehet, hogy az olajóriás papírjai is hamarosan hasonlóan közel kerülnek az elemzők várakozásához. Ehhez az szükséges, hogy a kormány végre piackonform megoldást találjon, és pontot tegyen a gázmizéria végére. A hétfőn tartandó Mol-közgyűlésen mindenesetre felhatalmazást fog kapni az igazgatóság a gázüzletág eladására, ha a kérdés aktuálissá válna. Talán éppen ezen a téren tér el az elemzők és a befektetők értékelése a Molról.

A befektetők teherként értékelik a gázüzletágat. Ez nem is meglepő annak tükrében, hogy az elmúlt három évben az okozott veszteség meghaladta az egymilliárd dollárt. A veszteségek sorát a kormányváltás sem állította meg, és ez eloszlatta a külföldi befektetők illúzióját, hogy a Medgyessy-kormány piacbarát megoldásokhoz fog nyúlni. Továbbra is az a helyzet, hogy a Mol-részvényesek támogatják a lakosság gázfogyasztását. Amennyiben a szeptember végéré várt gázpiaci rendeletek kedvező befektetési környezetet teremtenek – ami a kormány érdeke is, hiszen nyilván szeretné maximumra emelni a hamarosan privatizálandó csomag értékét –, akkor a gázüzletág is átárazódhat, és a Mol húzhatja tovább a BUX szekerét.

A gázüzletágért az elemzők értékelése szerint akár egymilliárd dollárt is kaphat a társaság, s azt további terjeszkedésre használhatja fel. Erre egyébként a forrása jelenleg is meglenne, de az eladó eszközök száma rohamosan megcsappant. A Beopetrol privatizáció „elvesztése” mégsem volt negatív hatással a részvényárfolyamra, sőt! A reálisnak tűnő ajánlat ráadásul visszamenőleg az INA-akvizícióra is jobb fényt vetett, amelynek kapcsán sok befektetőnek támadt kételye a Mol árazási stratégiáját illetően.


Jó formában a tőzsde – mi húzza a szekeret? 2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik