Gazdaság

Drasztikus kamatemelésről döntött a jegybank

A növekvő inflációs veszéllyel, nem pedig a hétfőn kirobbant kormányválsággal indokolta a vártnál radikálisabb, 50 bázispontos kamatemelését a Magyar Nemzeti Bank. A döntés indoklásából kiderül: a jegybank kész tovább emelni a kamatot, ha az inflációs cél elérése veszélybe kerül. Simor András hallani sem akar a kormányfői posztról.

Három javaslat közül választhattak hétfői ülésükön a Monetáris Tanács tagjai: az alapkamat szinten tartása, a 25 bázispontos kamatemelés és az 50 bázispontos emelés jött szóba, és meggyőző többséggel döntöttek a nagyobb szigorítás mellett – közölte a testület ülése után Simor András jegybankelnök. A jegybanki alapkamat így keddtől 8 százalékos.

Túlságosan tovagyűrűzik

A Magyar Nemzeti Bank első embere kiemelte: döntésüket a középtávú inflációs cél elérése érdekében hozták, azt a hétfőn kirobbant kormányválság nem motiválta.

Az egyszeri inflációnövelő jelenségek, mint az áfaemelés és a mezőgazdasági termékek drágulása nem késztette szigorításra a testületet, de az energiaárak mostani emelkedése már tovagyűrűzik a gazdaságba és nem is nevezhető átmenetinek, ami kamatemelésre – méghozzá a szigorúbb verzió választására – késztette a testületet – mondta Simor András.

A Monetáris Tanács írásos indoklása szerint ezen túl a versenyszféra bérei a vártnál jobban nőttek januárban, ami szintén indokolttá tette az alapkamat emelését.

Csak mosolygott

A hétfőn kirobbant koalíciós válság gazdasági hatásait firtató kérdésekre a jegybankelnök azt mondta: a Monetáris Tanács nem spekulál, hanem a kialakult helyzetre reagál. Hozzátette: a politikai válság nincs jó hatással a piac által elvárt kamatprémiumra.

Simor András mosollyal fogadta azt a kérdést, amely arról szólt, elvállalná-e a kormányfői posztot. Közölte: komoly sajtótájékoztatót tart, amelyen megalapozatlan álhírekkel nem kíván foglalkozni.

A jegybankelnök – csakúgy, mint a Monetáris Tanács közleménye – többször egyértelművé tette: a központi bank minden rendelkezésére álló eszközt kész használni a középtávú inflációs cél elérése érdekében.

A jelen helyzetben pedig ez egyértelműen újabb kamatemelés lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik