Nagyvilág

Tisztázták Kolumbusz származását: Amerika felfedezője spanyol és zsidó volt

GOOGLE MAPS
GOOGLE MAPS

Kolumbusz Kristóf származásának évszázados rejtélyét DNS-elemzéssel tárta fel egy spanyol tudóscsoport egy tévés dokumentumfilmben – írta Guardian. A XV. századi felfedező zsidó származásáról Spanyolország nemzeti ünnepén sugárzott műsort az RTVE nemzeti műsorszolgáltató.

Egy igazságügyi orvosszakértőkből álló kutatócsoport Miguel Lorente vezetésével a sevillai katedrálisban eltemetett maradványok apró mintáit vizsgálta meg. A maradványokat összehasonlították az ismert rokonok és leszármazottak adataival.

Kolumbusz 1490-es évektől kezdve vezetett spanyol uralkodók által finanszírozott expedíciókat Amerikába, felfedezéseivel megnyitotta az utat az európaiak meghódításai előtt. Történészi körökben régóta vita tárgya a megosztó történelmi figura eredete és végső nyughelye. Sok történész megkérdőjelezte azt a hagyományosnak számító elméletet, hogy Kolumbusz az északnyugat-olaszországi Genovából származott. Felmerült többek között, hogy spanyol, görög, baszk vagy portugál felmenőkkel rendelkezett.

Lorente, aki csütörtökön tájékoztatta az újságírókat a kutatás eredményeiről, megerősítette azokat a korábbi feltevéseket, amelyek szerint a sevillai maradványok a felfedezőé voltak. Azt mondta:

Az új technológiákkal igazolni sikerült, hogy sevillai maradványok Kolumbusz Kristófhoz tartoznak.

A kutató azt is hangsúlyozta, hogy nemzetiségre vonatkozó kutatást számos tényező nehezítette, de szerinte „az eredmény szinte abszolút megbízható”.

Kolumbusz 55 évesen halt meg 1506-ban az északnyugat-spanyolországi Valladolid városában, de azt szerette volna, ha Hispaniola szigetén temetik el, amely ma a Dominikai Köztársasághoz és Haitihoz tartozik. Földi maradványait 1542-ben oda is szállították, ám 1795-ben Kubába, majd vélhetően 1898-ban Sevillába kerültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik