Belföld

Pintér Bence szívesen lemond arról a jogáról, hogy osztogasson Győr vagyonából

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Alkotmánybíróságra viszi a „bosszú SZMSZ-t” Győr új polgármestere. Pintér Bence azt is elárulta, hogy elődje, a fideszes Dézsi Csaba András melyik speciális jogköréről mond le szívesen.

„Bosszú SZMSZ-nek” nevezte Pintér Bence, Győr új polgármestere azt a módosítást, amit a fideszes többség a szeptember 24-i (még a leköszönő kormánypárti városvezető, Dézsi Csaba András által összehívott) közgyűlésen fogadott el. Az észak-dunántúli megyeszékhelynek a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZVE) színeiben hivatalba lépett első embere szerint a Fidesz ezzel puccsot hajtott végre. Pintér Bence Győrszentiván egyéni önkormányzati képviselőjével, a módosítást jogilag átvizsgáló Balog-Farkas Renátával tartott szerdai sajtótájékoztatóján ismertette azt a dokumentumot, amellyel törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezve jogilag megtámadják a vármegyei kormányhivatalnál a szerintük jogsértő – az Alaptörvénybe, valamint az önkormányzati törvénybe ütköző – változtatásokat, egyúttal az Alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben.

Pintér kamuszervezetnek minősítette az új felállásban létrehozott frakcióvezetők értekezletét. Ez az új testület elvileg nem dönt, csupán véleményez, csakhogy a véleménye köti a polgármestert, amit Pintér jogi nonszensznek nevezett. A frakcióvezetők értekezletén a Fidesznek többsége van, tehát Fekete Dávid fideszes frakcióvezető bármikor leszavazhatja a polgármestert és a TSZVE-frakciót. Az önkormányzati törvény szerint a polgármester joga összehívni és levezetni a közgyűlést, ám az új SZMSZ szerint mostantól a frakcióvezetői értekezlet dönthet a közgyűlés összehívásáról és napirendjéről. Pintér szerint ez törvényellenes, mert az SZMSZ nem szabhatja szűkebbre a polgármester jogkörét, mint a törvény.

Az új szervezeti és működési szabályzat még azt a jogot is kiveszi a városvezető kezéből, hogy tárgyalási szünetet rendeljen el, vagy elnapolja az ülést. Az október 1-jén hivatalba lépett városvezető szerint aggályos, hogy a polgármesteri hivatal munkatársainak mindössze 90 percük volt, hogy a szavazás előtt átnézzék a módosítást. Pintér úgy látja, nem igaz az a hatásvizsgálatban szereplő állítás, miszerint a módosítás nem jár adminisztrációs és költségvetési plusz terhekkel, hiszen már az újonnan létrehozott frakcióiroda is ezt eredményezi.

A polgármester szerint eleve problematikus a frakcióiroda, mint új szervezet létrehozása. Ez a módosítás kötelezi a polgármesteri hivatalt, hogy a frakcióirodának nyújtson adminisztratív és szakmai segítséget. A törvény szerint azonban ilyen segítség csak a polgármesternek és a közgyűlésnek nyújtható, így ez további plusz terheket jelenthet a hivatalnak.

A frakcióknak történő segítségnyújtás kimerítheti a tiltott pártfinanszírozás kategóriáját is, amennyiben a Fidesz innen bármilyen kampányt indít

– közölte Pintér.

A szerző felvétele Balog-Farkas Renáta és Pintér Bence.

Mostanáig az aktuális polgármester előterjesztése alapján jöttek létre az önkormányzat bizottságai. Az új városvezető szerint ezt a jogot is csorbították azzal, hogy módosító indítványt lehet tenni a polgármester javaslatához. Pintér úgy véli, ez is jogsértő, egyúttal megnehezítheti a polgármesteri hivatal működését a jogelvonás, mivel ezen túl sokkal több bizottsági ülést kell tartani. Eddig havonta egyszer üléseztek a bizottságok, mostantól viszont hetente többször is össze kell ülniük, ami óriási adminisztratív terhet ró a hivatalra – tette hozzá a polgármester.

Lapunk rákérdezett Pintér Bencénél: amíg a kormányhivatali és alkotmánybírósági eljárás le nem zárul, elfogadják-e a jelenlegi helyzetet, vagy inkább bojkottálják az üléseket?

A héten tárgyalunk a Fidesz frakcióvezetőjével, és a pénteki közgyűlésre be fogunk vinni egy olyan SZMSZ-t, ami szerintünk és a hivatal munkatársai szerint is működőképes. Hogy pontosan mit viszünk be a közgyűlésre, az nagyban függ attól, miről egyeztetünk, illetve miben sikerül megállapodnunk. Ha nem sikerül megegyeznünk, akkor meg fogjuk mutatni a győrieknek, hogy a Fidesz milyen SZMSZ-t készített, és hogy ezzel miként tud működni a város. Remélem, hogy ez nem fog bekövetkezni

– válaszolta a polgármester.

Azt is megkérdeztük, hogy a fideszes polgármester túlhatalmát érintő kritikák alapján van-e olyan jogkör, amit Pintér visszaadna a közgyűlésnek? „A kedvenc ilyen rendelkezésem az volt, hogy 15 millió forintos értékhatárig a polgármester ajándékokat adhatott a város vagyonából. Ezt a hatáskört nagyon szívesen visszaadom a közgyűlésnek” – közölte Pintér, aki szerint eddig polgármesteri túlhatalom jellemezte a győri városvezetőt, mostantól viszont szinte semmilyen hatalom nem járna neki.

Szerintem az a legjobb, ha a skála közepén megtaláljuk azt a pontot, ahol a város legjobban tud működni

– tette hozzá a polgármester.

Balog-Farkas Renáta elmondta: ha születik egy, a magasabb szintű jogszabályoknak is megfelelő SZMSZ, akkor visszavonhatják az indítványaikat, hisz akkor ezek okafogyottá válnak. Pintér ehhez hozzátette: a Borkai Zsolt csapatában jelöltként induló Bárány István korábbi önkormányzati képviselő is adott be kormányhivatali indítványt. Balog-Farkas Renáta szerint a kormányhivatal eleve megkapja, és hivatalból is vizsgálja az ülések jegyzőkönyveit, és az ott született határozatokat. Pintér Bencét a sajtótájékoztatón arról is kérdezték, mivel egy Facebook-posztban ismét a közgyűlésen való részvételre hívta a követőit, hasonló hangulatra számít-e, mint szeptember 24-én?

Azt szeretném, ha megünnepelnénk, hogy elkezdődött a közös munka

– válaszolta Pintér.

Kapcsolódó
Brutálisan csorbította utódjának jogköreit a bukott győri polgármester és a fideszes többség
Feszült hangulatú ülésen búcsúzott a leköszönő győri közgyűlés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik