Belföld europoli

Népszava: az Európai Bizottság bíróság elé viszi a magyar szuverenitásvédelmi törvényt

Mohos Márton / 24.hu
Lánczi Tamás az idei Tusványoson.
Mohos Márton / 24.hu
Lánczi Tamás az idei Tusványoson.

Bírósági szakaszba lép a magyar szuverenitásvédelmi törvény miatt indult kötelezettségszegési eljárás – értesült az Európai Bizottság döntéséről több forrásból a Népszava.

A lap úgy tudja, a Bizottság azt nem kéri, hogy az Európai Unió Bírósága az ítéletig helyezze hatályon kívül a törvény alkalmazását – ilyet csak abban az esetben szokott kérni a brüsszeli testület, ha attól kell tartani, hogy a jogszabályi előírások a határozathozatalig visszafordíthatatlan károkat okoznak.

Az Európai Bizottság azért kezdeményezett februárban kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben a szuverenitásvédelmi törvény miatt, mert szerinte a jogszabály sérti

  • az uniós demokratikus értékeket, a demokrácia elvét és az uniós polgárok választójogát,
  • az Európai Unió Alapjogi Chartájában rögzített számos alapvető jogot, például a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot vagy a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát.

Ezután a magyar kormánynak két hónap állt a rendelkezésére, hogy válaszoljon a felszólítólevélre, de nem sikerült meggyőznie Brüsszelt az igazáról. Májusban újabb levelet, úgynevezett indoklással ellátott véleményt kapott, de a Népszava szerint az Orbán-kormánynak ezután sem sikerült meggyőzni az igazáról Brüsszelt, így az ügy az uniós bíróságon fog kikötni.

A bírósági szakasz megindításáról szóló döntést a Népszava szerint csütörtökön hozzák nyilvánosságra, jogerős ítéletre pedig előreláthatólag másfél-két évet kell várni.

Az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvényt tavaly decemberben fogadta el a parlament fideszes többsége. E szerint bárki ellen indítható vizsgálat, aki Magyarország szuverenitását veszélyezteti. Az ellenőrzést a Lánczi Tamás-vezette Szuverenitásvédelmi Hivatal végzi, amely az illetékes hatóságoknál szabálysértési vagy büntetőeljárást is kezdeményezhet.

Az elsőként a Transparency International Magyarországgal és az Átlátszóval szemben vizsgálódó Szuverenitásvédelmi Hivatal évi 6 milliárd forintjába fáj az adófizetőknek:

Kapcsolódó
Hízik a Szuverenitásvédelmi Hivatal büdzséje: milliárdos irodabérlés, 14 fős elnöki titkárság, elektromos kisteherautó
A Lánczi Tamás vezette szervezet költségvetése a Gazdasági Versenyhivatalt is lekörözte.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik