Kultúra

Negyedmillió embert figyeltetett a nyolcvanas években a román titkosrendőrség

florentina georgescu photography / Getty Images
A Securitate egykori központi épülete Bukarestben.
florentina georgescu photography / Getty Images
A Securitate egykori központi épülete Bukarestben.
A titkosrendőrségnek némi túlzással mindenki gyanús volt.

Negyedmillió embert figyeltetett a kommunizmus utolsó évtizedében, 1980 és 1989 között a román kommunista titkosrendőrség, a Securitate – közölte csütörtökön közzétett újabb jelentésében a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS).

A bukaresti testület közösségi oldalán is közzétett összesítés szerint a 250 ezer megfigyelt személy jelentős többsége, 206 ezer férfi volt, 50 ezer felsőfokú végzettséggel rendelkezett, és 35 ezer pedig nyugdíjas volt.

Mindenki gyanús volt

– mutat rá bejegyzésében a CNSAS, arra is felhívva a figyelmet, hogy miközben a Román Kommunista Párt (PCR) támogatóinak zöme a munkásosztály tagjai közül került ki, a Securitate 45 ezer dossziét nyitott gyári munkások, mesterek, bányászok nevével. Közülük 10 500 mérnök, 1900 almérnök, 700 laboráns és 7800 tervező is volt, de 500 építészt is figyeltek.

A román kommunista titkosrendőrség háromezer megfigyelési dossziéja ezen felül a különböző egyházak alkalmazottjainak nevére lett kiállítva, de kétezer művészt, illetve ötszáz újságírót is szemmel tartottak – közölte a CNSAS. A gyanúsnak talált művészek között 300 színész, 320 festő, száz balerina, kilencven szobrász, száz író volt, de 150 muzeográfusnak és 250 könyvtárosnak is követték a tevékenységét.

A Securitate ügynökei a kommunista rezsim utolsó évtizedében 18 500 egyetemi közegben és 8000 közoktatásban dolgozó személyről is kértek jelentéseket. Az akadémiai szférában dolgozók közül 2300 egyetemi oktatóról, 800 kutatóról és 300 külföldi doktoranduszról készültek jelentések. A kommunista rezsim 2700 külföldi turistát is szemmel tartott ügynökeivel.

Az egészségügyi rendszerben dolgozók közül 5700-nek volt dossziéja a 80-as években, és 1500 jogi területen dolgozó személyről is jelentéseket kért a kommunista titkosrendőrség.

A Securitate mint 21 ezer gazdát is megfigyelés alatt tartottak, még olyanokat is, akik csatlakoztak a helyi termelőszövetkezetekhez (CAP).

A CNSAS múlt héten egy, a beszervezett személyekre vonatkozó jelentést is közzétett, amiből kiderült, hogy a titkosrendőrség ugyanebben az időszakban, 1980 és 1989 között szervezte be a legtöbb, 200 ezer besúgót, azaz a mindenkori informátoraik egyharmadát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik