Belföld

Összeszerelésre váró szekrény, kígyózó sor az iskola előtt, zokni a karcolások ellen – ilyen volt az iskolai mobiltiltás első napja

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Van, ahol már megszokássá vált a telefonhasználat korlátozása, máshol még tart a mobilok tárolására szolgáló eszközök beszerzése, összeszerelése. Körkép a mobilmentes iskolai hétköznapok első napjáról.

Másfél millió gyermek számára kezdődött meg a 2024/2025-ös tanév a közoktatásban és a szakképzésben, a legfontosabb változás pedig a gyerekek iskolai hétköznapjaiban a mobiltelefonok használatának korlátozása. A kormány részéről az elmúlt napokban több megfejtés is érkezett az intézkedés céljával kapcsolatban, Maruzsa Zoltán, közoktatásért felelős államtitkár szavai szerint azt várják, hogy a korlátozás „ösztönzőleg hat majd az intézményekben a tanulási eredményre és a diákok egymás közötti, társas kapcsolatainak kialakítására”.

Vitályos Eszter egyszerűbben fogalmazta meg mindezt: a kormányszóvivő szerint a cél, hogy nagyobb figyelem jusson a tanulásra és a szünetekben a gyerekek ne „kütyüzzenek”, hanem beszélgessenek egymással. A diákoknak nem is lesz lehetőségük a kütyüzésre, hiszen, ahogy a Belügyminisztérium lapunknak küldött válaszából kiderült: a szünetekre nem engedélyezhetik a mobilok használatát a pedagógusok, erre csak oly módon van lehetőségük, ha megjelölnek valamilyen pedagógiai célt, ami miatt az általuk tartott tanórán elengedhetetlen a telefonhasználat.

A kormány tájékoztatása szerint a gyakorlatban az iskolák házirendje szabályozza majd, pontosan hogyan gyűjtik be, hol tárolják és hogyan adják vissza a készülékeket a diákoknak. Ezért lapunk felhívást tett közzé hétfő reggel, hogy olvasóink segítségével megtudhassuk, pontosan miként szereznek érvényt a szabályozásnak az ország különböző szegleteiben.

Felhívásunkra máris sokféle különböző tapasztalat érkezett (de várjuk a továbbiakat is), van, akit délben hívott a hetedikes fia, és arra kérdésére, hogy nem vették-e el a telefont, mindössze annyit felelt:

Ma még nem, most szerelik össze hozzá a szekrényt.

Matt Cardy / Getty Images

A szekrények beüzemelése máshol sem történt meg az első tanítási napra, egy Békés vármegyei középiskola tanulója, például, arról számolt be, hogy még zajlik a zárcsere a szekrényeknél, illetve azt a tájékoztatást kapták, hogy hétfőn biztos, de lehet, hogy még kedden sem szedik be majd a telefonokat, mert a tantestület még nem döntötte el, pontosan miként oldják meg a mobilok elvételét és zárolását. Szerdán viszont már biztosan az iskolában található szekrényekbe teszik a készülékeket.

Egy technikumba járó diák szintén arról számolt be, hogy egyelőre nem tűnik megvalósíthatónak a telefonok elvétele, de „elméletileg” már megrendelték a szekrényeket, amelyekkel már megoldható lesz ez. Az osztályfőnök ott arról tájékoztatta a diákokat, hogy eleinte arra gondoltak, hogy minden teremben tesznek az asztalra egy műanyag dobozt, ám, amikor rájöttek, hogy egész napra el kell venni a telefonokat, elvetették ezt az ötletet. Egyelőre itt egy tanár sem vállalta a felelősséget azért, hogy a mobiloknak ne essen baja.

A tanuló nehezményezte azt is, hogy a tájékoztatás szerint, ha valakinél telefont találnak napközben, akkor az rögtön igazgatói intőben részesül, illetve, ha kiskorú, akkor a tanítás végén csak a szülőnek adják vissza a készüléket. A diák meggondolatlannak tartja a döntést, mivel eddig sok információt telefonon kaptak meg az iskolával és a napi feladatokkal kapcsolatban és macerásnak látja, hogy innentől így miként oldják meg ezt.

Mindemellett több helyről is jelezték, hogy egyáltalán nem számít újdonságnak a telefonhasználat korlátozása.

Egy miskolci általános iskolában, például, olvasónk szerint már évek óta bevett szokás, hogy a gyerekek leadják a telefont, a tanítás végén pedig visszakapják – állítása szerint senki nem is tiltakozott a döntés ellen, „a gyerekek a szünetet beszélgetéssel töltik, ami ritka kincs a mai világban”, fogalmazott.

Hasonló tapasztalatokról számolt be egy szülő az egyik fővárosi általános iskolából is, ott sem új gyakorlat, hogy minden reggel beszedik a gyerekek telefonjait. A becsengetést megelőzően a diákok egy dobozban helyezik el a készülékeket, és telefonfelelőse is van az osztályoknak, ő helyezi el a dobozt az osztályteremben, egy zárható szekrénybe, majd kulcsra zárja a szekrényt, a kulcsot pedig az osztályfőnök kapja meg. Az utolsó óra után a felelős az osztályfőnöktől megkapja a kulcsot, előveszi a dobozt, majd mindenki visszakapja a telefonját.

Az idén mindössze annyi változott, hogy az osztályfőnök azzal a kérdéssel fordult a szülőkhöz, hogy

egy zoknit mindenki vigyen be a telefonnak, nehogy megkarcolódjon a dobozban.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik