Sport

Czifra Bettina Lili összetett döntős tornában a párizsi olimpián

Kovács Tamás / MTI
Czifra Bettina Lili felemáskorlát-gyakorlata után a Bercy Arénában
Kovács Tamás / MTI
Czifra Bettina Lili felemáskorlát-gyakorlata után a Bercy Arénában
Czifra Bettina Lili bejutott a párizsi olimpia női tornaversenyének összetett döntőjébe, melyet augusztus 1-jén rendeznek meg. Bácskay Csenge a 12. helyen végzett az ugrás kvalifikációjában, így nem jutott döntőbe a rendkívül erős mezőnyben, az elképesztő fordulatok után olimpikonná vált Székely Zója pedig a 34. lett felemás korláton.

Az, hogy Székely Zóját szerhez szólítják az olimpia első vasárnapján, még pár nappal ezelőtt is hihetetlennek tűnt. Ha valaki lemaradt volna, megpróbáljuk röviden összefoglalni azt, hogy az FTC tornásznője milyen hullámvasút után lett olimpikon. Kapaszkodjanak:

  • 1. felvonás. A tavalyi olimpiai kvalifikációs vb-n a magyar női csapatnak legjobb összeállításában esélye lett volna a csapatkvótára, ám a verseny előtt elülső keresztszalag-szakadást szenvedett a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia. Húzóembere nélkül a magyar csapat nem tudta magát kvalifikálni, ám így is szerzett 3 (két névre szóló, egy országnak járó) kvótát.
  • 2. felvonás. Czifra Bettina Lili összetettben elvitte az egyik névre szóló kvótát. A másikra Bácskay Csenge (ugrás) és Székely Zója (felemás korlát) pályázott, a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) egy rangsorszámítást alkalmazott, melyben nemcsak az elért eredményt, de az adott szeren indulók létszámát is figyelembe vette, ha egy országból nem jutott be tornász szerenkénti döntőbe.
  • 3. felvonás. Székely Zója a 15. helyen végzett a selejtezőben, Bácskay Csenge a 11.-en, így egyikük sem kvalifikálta magát fináléba. Az említett FIG rangsorszámítás miatt Székelyé lett volna a kvóta. Csakhogy az ugrás döntőjétől visszalépett Joscelyn Roberson (Egyesült Államok) és Jessica Gadirova (Nagy-Britannia is). A helyükre az első számú tartalék Ellie Black (Kanada) és a második számú tartalék Leanne Wong (Egyesült Államok) lépett volna, ám a FIG úgy ítélt, Wong nem léphet előre, mert a megengedettnél (2 tornász/ország) több amerikai lenne a fináléban. Ezért a nemzetközi szövetség a harmadik számú tartalék Bácskayt léptette a döntőbe. Az amerikaiak óvtak, hiszen a FIG rosszul alkalmazta saját szabályait, és Wong indulhatott is, de Bácskay helyét sem vették el a döntőben. A magyar tornásznő a 8. helyen végzett, és ezzel olimpiai kvótát szerzett. Székely Zója meg a FIG zavaros szabályértelmezése miatt nem lett kvótás…
  • 4. felvonás. Maradt egy kvóta, amely az országnak szól. Kovács Zsófia visszatért súlyos sérülése után, ám csak felemás korláton indulhatott egészségi állapota miatt; Székely Zója végigversenyezte az idényt. A Magyar Tornaszövetség úgy döntött, hogy a bukaresti RomGym Trophy dönt közöttük: aki magasabb pontszámot ér el felemás korláton, az utazik. Az első napon Székely kivívta a döntő jogát, Kovács viszont nem, így úgy tűnt, eldőlt a kvóta sorsa. Ám a portugál Filipa Martins visszalépése után az első számú tartalék Kovács is bekerült a fináléba, és 14.200 ponttal ezüstérmet szerzett, Székely (selejtezős) pontszáma 14.050 volt. Draskóczy Imre szövetségi kapitány a MATSZ elé terjesztette javaslatát, a grémium pedig Kovács Zsófia indulását javasolta.
  • 5. felvonás. A döntés óriási hullámokat kavart, Székely Zója mind a szövetségi kommunikációt, mind a kvalifikációs elveket bírálta. Kovács Zsófia elutazott az olimpiára.
  • 6. felvonás. Kovács Zsófia műtött térde megsérült a párizsi pódiumedzésen, így nem indulhatott az olimpián. A MATSZ és a MOB rohammunkában intézte a cserét, a NOB és a FIG rábólintott arra, Székely Zója átvehette a Magyarországnak járó helyet és Párizsba repült.

És ezzel már el is értünk ahhoz a ponthoz, hogy Székely Zóját szerhez szólították a Bercy sportcsarnokban. Úgy, hogy a pódiumedzésen – amely a szerek és a csarnok megszokása miatt fontos – nem vehetett még részt. Czifra Bettina Lilinek és Bácskay Csengének nem a rapid akklimatizációval kellett megküzdenie, hanem azzal, hogy mindketten ott voltak Kovács Zsófia sérülésénél, ami érthetően nyomasztóan hatott.

A maratoni hosszúságú selejtezőben eddigre már a több kérdés eldőlt: a tokiói megpróbáltatásai után most brillírozó Simone Biles vezette amerikaiak magabiztosan vezették a mezőnyt (természetesen Bilesé volt a legmagasabb összetett pontszám, a világ legnehezebb ugrását – Biles II – is elővette), a házigazda, vb-bronzérmes francia csapat meg a közönség döbbenetére nem jutott be a nyolcas csapatdöntőbe. Hogy még keserűbb legyen a pirula, a francia szövetség által körön kívülre tett, így algériai színekben induló Kaylia Nemour szenzációsan tornázott és sokkal jobb eredményt ért el, mint bármelyik hazai versenyző…

A magyarok közül Czifra kezdett, felemás korláton, és boldogan pacsizott a szövetségi kapitánnyal kiválóan sikerült gyakorlata után (13.933). Székely jött utána, és láthatóan (egyben érthetően) elragadták az érzelmek: a könnyeivel küszködött a leugrást követően, no nem azért, mert a gyakorlat – egyetlen párizsi gyakorlata – rosszul sikerült volna (13.433). Egy mentálisan irgalmatlanul megterhelő hullámvasút végén olimpikon lett.

Mivel Székely és Bácskay (ugrás) csak egy szeren indult, összetettben ettől kezdve Czifrát figyelhettük: gerendán kellett mentenie, de hozta a kockázatos szert (13.233), meg is kapta az edzői dicséretet („Ügyes voltál és megoldottad!”), majd jöhetett talajon a rock ’n’ roll (12.600).

Ezek után „csak” az ugrást kellett megcsinálni hiba nélkül, hogy legyen esély a 24-es egyéni összetett döntőre: meg is lett, a 12.966-os pontszám a 22. (a 2/ország szabállyal kiesőket kivéve 18.) helyen vitte fináléba Czifra Bettina Lilit. Mind a férfiaknál, mind a nőknél lesz magyar induló az összetett döntőben!

Magyar szempontból a végszót az ugrásspecialista Bácskay Csenge mondta ki: mindkét ugrása jól sikerült, az elsőre 13.900-et kapott, a másodikra 13.633-at, így a 12. helyen zárt, és 3. számú tartalékja lesz a döntőnek. A három magyar tornásznő a végén összeölelkezett a szerek mellett.

Nagyon jó versenyt zártunk, senki sem rontott

– vont villámmérleget társainak Czifra a szerek mellett.

S neki még jön még egy – a dunaújvárosiak büszkeségére vár az egyéni összetett döntője augusztus elsején.

Női torna, selejtező

Csapat: 1. Egyesült Államok 172.296, 2. Olaszország 166.861, 3. Kína 166.628, 4. Brazília 166.499, 5. Japán 162.196, 6. Kanada 161.563, 7. Nagy-Britannia 160.830, 8. Románia 159.497. Az első 8 döntőbe jutott.

 

Egyéni összetett: 1. Simone Biles (Egyesült Államok) 59.566, 2. Rebeca Andrade (Brazília) 57.700, 3. Sunisa Lee (Egyesült Államok) 56.132, …22. Czifra Bettina Lili (Magyarország) 52.732. Czifra bejutott a 24-es egyéni összetett döntőbe.

 

Ugrás: 1. Biles 15.300, 2. Andrade 14.683, 3. Jade Carey (Egyesült Államok) 14.433, …12. Bácskay Csenge (Magyarország) 13.766. Bácskay nem jutott döntőbe.

 

Felemás korlát: 1. Kaylia Nemour (Algéria) 15.600, 2. Csiu Csi-jüan (Kína) 15.066, 3. Lee 14.866, …18. Czifra 13.933, …34. Székely Zója (Magyarország) 13.433. Czifra és Székely nem jutott döntőbe.

 

Gerenda: 1. Csou Ja-csin (Kína) 14.866, 2. Biles 14.733, 3. Andrade 14.500, …31. Czifra 13.233. Czifra nem jutott döntőbe.

 

Talaj: 1. Biles 14.600, 2. Andrade 13.900, 3. Jordan Chiles (Egyesült Államok) 13.866, …45. Czifra 12.600. Czifra nem jutott döntőbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik