Közélet

Gyógypárnákból és harisnyákból szedte meg magát a csaló orvos

A doktor fiktív receptjeivel az OEP-nek több mint 6 millió Ft-os kárt okozott. Hamarosan bíróság elé állhat társával együtt.

Kétrendbeli csalás, 23 rendbeli magánokirat-hamisítás és 298 rendbeli hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat az ügyészség a Kanizsai Dorottya Kórház volt szakorvosa ellen, aki abból szedte meg magát, hogy fiktív recepteket állított ki. Társának egyrendbeli csalás, valamint 298 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt kell felelnie. Az ügyészség mindkét érintettel szemben felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést indítványozott.

A vád szerint a szakorvos 2010 és 2011 között vizsgálat és a jogszabályi feltételek hiányában irt fel gyógyászati segédeszközként  felfekvés elleni gyógypárnát, normatív támogatással, illetve közgyógyellátotti jogcímen, összesen 23 betegnek. Azért tette mindezt, hogy a felírt párnák után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatását igénybe vehesse.

A recepteket a szakorvos által irányított, de a családja által üzemeltetett nagykanizsai  gyógyszertárban lehetett beváltani, a hamis receptek után a támogatást a gyógyszertárnak el is számolták, így a szakorvos az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak több mint 2 millió 200 ezer forint kárt okozott. A pénzt az orvos akkori munkáltatójának – a fent említett kórháznak – kellett megtérítenie, ezért a felek jelenleg perben állnak.

A szakorvos nem elégedett meg a párnákból befolyó pénzzel. Egy gyógyászati segédeszközök eladásával foglalkozó cég alkalmazottjával 2011 tavaszán megállapodott, hogy – a fentihez hasonlóan – kompressziós gyógyharisnyát is ír a betegeknek. A biztosítottak adatait részben a társa szolgáltatta, részben pedig  voltak jelentkezők, mert elterjesztették, hogy ingyenesen lehet  kompressziós gyógyharisnyát igényelni.  A szakorvos a magánrendelésén összesen 298 betegnek írt fel gyógyharisnyát, amelyeket Budapesten, egy meghatározott gyógyászati segédeszközboltban lehetett kiváltani. A receptek után járó normatív támogatásokat a Fővárosi és a Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztárban elszámolták és az üzletet működtető kft.-nek ki is fizették. Az okozott kár csaknem négymillió forint, amely nem térült meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik