Tudomány

Megölte tervezőjét a Brooklyn híd

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2017. 05. 24. 22:52

Korábban a témában:

A mai New York a XIX. század elején óriási fejlődésnek indult, rengeteg bevándorló érkezett, a város a 30-as évekre Amerika legnépesebb települése lett. Egyre nagyobb problémát jelentett, és a fejlődésnek is komoly gátat szabott, hogy a túlzsúfolt Manhattanből csak komppal lehetett eljutni az elmaradott, inkább vidékiesnek nevezhető Brooklynban.

Akár esett, akár fújt, télen-nyáron, hóban, fagyban, kánikulában az emberek csak kompoztak és kompoztak. Köztük volt a német származású, de már korán az Újvilágba emigrált mérnök és és acélkábelgyár-tulajdonos John Roebling is – ekkor már híres hídépítő volt, több függőhíd fűződött a nevéhez a kontinensen.

A legek hídja

Már 1867-ben méréseket végzett az East Riveren, elkészítette a terveket, megszerezte a kormány jóváhagyását, gazdasági és politikai támogatását. Létrehozták a New York Bridge Companyt, és 1869-ben megkezdődtek az előkészületek, egy év múlva pedig a Manhattant Brooklynnal összekötő állandó híd munkálatai.

Roebling merészet álmodott: az 1833 méter hosszú Brooklyn híd 84 méter magas tartóoszlopai akkoriban a város legmagasabb építményei voltak, a pillérek közt a híd 486 méteren húzódott az East River felett, és ez volt a világ leghosszabb, és első acélkábeles függőhídja.

De a mérnök már az építkezés megkezdését sem élhette meg. 1869 júliusában szerencsétlen balesetet szenvedett: a hídhoz szállított vasoszlopok estek a lábára, összezúzták lábujjait. A sérülés egyáltalán nem volt halálos, de a nyomába lépő fertőzés igen, John Roebling 1869. július 22-én tetanuszban meghalt. Helyét fia, Washington vette át.

27 embert “ölt meg”

Emberfeletti munka volt. A gránitból készült hídfőoszlopok lerakásához a folyó medrében, 14 és 24 méter mélységben kellett dolgozni. Ehhez óriási harangokat süllyesztettek az East Riverbe, ahol a munkások embertelen körülmények között végezték a dolgukat, robbantásokat is végeztek.

Ekkoriban még nem voltak tisztában a keszonbetegséggel, ami a balesetek, tűzesetek mellett mellett ugyancsak több áldozatot szedett: a Brooklyn híd építése az idősebb Roeblinggel együtt több 27 emberéletet követelt.

Fia sem kerülhette el sorsát, 182-ben keszonbetegségben lebénult, ágyba kényszerült – ettől kezdve felesége, Emily vitte utasításait a helyszínre. De elkészült, 1883. május 24-én adták át, és már akkor a világ nyolcadik csodájaként emlegették.

Hiába biztosították túl – a becslések szerint négy-hatszorosan, hiába haladt át rajta már az első nap Chester Alan Arthur, az Egyesült Államok elnöke, az állam kormányzója és vagy 250 ezer ember, mégis elterjedt a hír, hogy a híd bármelyik pillanatban összeomolhat.

Hisztéria és önjelölt hősök

És a hídon tényleg, mintha átok ült volna. Május 30-án egy erős szélroham kissé megmozdította az építményt,mire tömegpánik tört ki, a menekülők 12 ezer embert tapostak halálra. A kedélyeket végül úgy sikerült megnyugtatni, hogy a Barnum Cirkusz tulajdonosa elefántjaival vonult át a hídon.

Aztán megjelentek az önjelölt hősök, akik a hídról vetették magukat a folyóba. Volt akinek sikerült élve megúsznia, de az elsőként próbálkozó Robert E. Odlum nem élte túl a vízbe csapódást. Mindezektől eltekintve az építmény hosszú távon rohamos fejlődést hozott a parti városok számára, és lehetővé tette 1898-as egyesítését, a modern New York megszületését.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.