Tech

Nagy bajban van a NASA történelmi missziója

EvgeniyShkolenko / Getty Images
EvgeniyShkolenko / Getty Images

Hétfőn sajtótájékoztatót tartott a NASA a Mars Sample Return misszió ügyében, az eseményen bejelentették, hogy az űrhivatal költségvetési válsága közepette újratervezik a küldetést – írja a Reuters. A program keretében a Perseverance marsjáró által begyűjtött, potenciálisan az egykori marsi élet nyomait őrző mintákat hoznák el a vörös bolygóról a Földre.

A NASA vezetői szerint kedden hivatalos ajánlattételi felhívást küldenek ki a NASA különböző központjainak és laboratóriumainak, valamint a bevont űripari vállalatoknak, amelyben azt kérdezik, hogyan lehetne megújítani a megfeneklett projektet. Az űrhivatal legkésőbb tél elejére várja az alternatív terveket.

Nicky Fox, a NASA igazgatóhelyettese szerint a fejlesztési idő, a kockázatok és a költségek mérséklése érdekében az innovációra és a bevált technológiára kell összpontosítani, nem pedig a hatalmas, új fejlesztésekre.

Ez némiképp ellentmondásos, hiszen a Mars Sample Returnhöz hasonló missziót még soha nem hajtottak végre, a küldetésben elsőként kellene elindítani egy rakétát egy idegen bolygó felszínéről.

Egy független vizsgálóbizottság tavaly több problémát is feltárt, többek között azt is megállapította, hogy a programot a kezdetektől irreális költségvetési és ütemtervi elvárások hátráltatják. Az amerikai kongresszus idén aztán jelentős kiadáscsökkentésre kötelezte a NASA-t, ennek következtében a Mars Sample Returnért felelős Jet Propulsion Laboratorytól sok dolgozót elküldtek.

A Perseverance 2021 óta gyűjti az anyagokat a marsi Jezero-kráterben. Amennyiben a mintákat sikerülne elhozni, példátlan kutatások kezdődhetnének a földi laboratóriumokban.

A Mars Sample Return az Európai Űrügynökséggel együttműködve valósulna meg. A programban egy leszállóegység gyűjtené be a rover anyagait, majd a felszínről felbocsátott űreszköz egy, a Mars körül keringő szondával találkozna. Utóbbi hozná el bolygónkra a mintákat.

Az eredeti tervek alapján az űreszközök 2027-ben, illetve 2028-ban indultak volna, az anyagok pedig a 2030-as évek elején érhettek volna vissza. A program költségvetését 5-7 milliárd dollárosra becsülték, a független vizsgálat viszont azt mutatta, hogy a büdzsé a 11 milliárd dollárt is elérheti, a minták pedig 2040 előtt nem érhetik el a Földet.

Ekkora költségvetés-növekedés a NASA más projektjeit is veszélybe sodorná. Elképzelhető, hogy a Mars Sample Return keretében végül nem fogják elhozni a Perseverance összes anyagát.

Kapcsolódó
Még ma is lehet élet a Mars mélyén
Mai tudásunk szerint a felszín alkalmatlan az élet számára, de a mélyben más lehet a helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik