Tech

Hatalmas aszteroida közelítette meg a Földet

iStackphotons / Getty Images
iStackphotons / Getty Images

Hatalmas aszteroida közelítette meg a Földet, az objektum április 16-17-én amatőr távcsővel is megfigyelhető marad – írja a Live Science.

A 2013 NK4 jelű, 610 méter átmérőjű égitest április 15-én délután járt legközelebb bolygónkhoz, ekkor mintegy 3,2 millió kilométerre volt.

Csillagászati szempontból ez igen kis távolság.

A kisbolygó elég nagy ahhoz, hogy becsapódva súlyos lokális pusztítást okozzon, a NASA számításai alapján ugyanakkor belátható időn belül nem fog találkozni a Földdel. Mérete és bolygónkhoz való közelsége miatt azonban így is potenciálisan veszélyes aszteroidának számít.

A 2013 NK4 elhaladása sok profi és amatőr csillagász érdeklődését kiváltotta. A szakemberek rádiótávcsövekkel követik az égitestet, hogy többet kiderítsenek tulajdonságairól, ám az objektumot megfelelő teleszkóppal amatőrök is láthatják, a megfigyelésre legalkalmasabb napok április 16-a és 17-e.

A 2013 NK4 378 naponta kerüli meg csillagunkat, 2013-as felfedezése óta 11 alkalommal haladt el mellettünk, legközelebb 2025. április 23-án tér vissza. Az objektum még sosem járt olyan közel, hogy egyszerű kézi távcsővel is megpillanthassuk, és erre most sem lesz lehetőség.

Szimulációk révén a kutatók egészen 1900-ig vissza tudták követni a 2013 NK4 pályáját. Az égitest a mostaninál közelebb még nem járt, 2055-ben viszont új rekordot fog felállítani, amikor mindössze 2,1 millió kilométerre halad majd el.

Kapcsolódó
Kivédhetnénk egy aszteroida becsapódását?
A magyar aszteroida-vadásszal, Sárneczky Krisztiánnal beszélgettünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik