Élő Nagyvilág

Zelenszkij szerint a Nyugatnak úgy kellene megvédeni az ukrán légteret, ahogy az izraelit az iráni rakétatámadás idején

PETRAS MALUKAS / AFP
PETRAS MALUKAS / AFP

A háború hétfői történéseiről itt olvashat.

Zelenszkij aláírta az új mozgósítási törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a hadsereg mozgósítási szabályait átalakító törvényt – derült ki a parlament honlapján megjelentekből. A törvény egy hónappal a hivatalos kihirdetése után lép hatályba – írta a Reuters hírügynökségre hivatkozva a Guardian című brit lap.

Az új jogszabály arra kötelezi a férfiakat, hogy tegyék naprakésszé a behívási adataikat a hatóságoknál, és növeli az önkéntesek járadékait, valamint újfajta büntetést vezet be a behívók megkerülésének esetére.

Az ukrajnai orosz inváziót követő első hetekben ukránok százezrei jelentkeztek önkéntesnek a frontra, ami hozzájárult az ország függetlenségének megőrzéséhez és a támadás kezdeti elhárításához. Több mint két évvel később azonban az akkori újoncok közül már sokan meghaltak, megsebesültek vagy egyszerűen kimerültek, és a hadseregnek újabb harcosokra van szüksége, hogy feltöltse a sorait. Mostanra a harcolni vágyók többsége már jelentkezett, így a hadseregnek olyan emberek közül kell toboroznia, akik sokkal inkább vonakodnak katonai szolgálatot vállalni.

Vlagyimir Putyin 2022 szeptemberében háromszázezer tartalékos „részleges mozgósítását” rendelte el, miután a sorozatos katonai vereségek következtében az orosz erők kiszorultak a kelet-ukrajnai Harkiv régióból, és egyre nagyobb nyomás alá kerültek a déli Herszon régióban is. Azóta foglyok toborzásával, valamint Oroszország szegényebb területeiről magas fizetések ígéretével több tízezer újoncot csábítottak a harctérre.

Putyin tavaly év végén közölte, hogy 2023-ban 486 000 újonc lépett be az orosz hadseregbe, és naponta ezerötszázan írnak alá szerződést.

Olimpiai fegyverszünetet szeretne Macron, az oroszoknak nem tetszik az ötlet

A Kreml kedden hűvösen reagált Emmanuel Macron francia elnöknek a párizsi olimpia idejére a nemzetközi konfliktusok lezárására vonatkozó felhívására, mondván, Ukrajna kihasználhatja ezt a lehetőséget az átcsoportosításra és az újrafegyverkezésre – írja a Reuters.

A fegyveres konfliktusok felfüggesztése egy olimpiai fegyverszünet keretében régi hagyománya a játékoknak, és Macron egy hétfői interjúban azt mondta, hogy ennek megvalósításán fog dolgozni, amikor Párizs július 26. és augusztus 11. között olimpiát rendez – írja a The Guardian.

Zelenszkij: Izrael védelmével a szabad világ bebizonyította, hogy az egység nemcsak lehetséges, hanem 100 százalékban hatékony is

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította a nyugati szövetségeseket, hogy ugyanúgy védjék meg Ukrajnát az orosz légitámadásoktól, ahogy tették azt a hétvégi iráni támadás idején Izrael esetében.

Vasárnap az Izrael elleni iráni támadás során nyugati, többek között amerikai, brit és francia vadászgépek is segítették az iráni drónok és cirkálórakéták lelövését, melyek 99 százalékát azelőtt sikerült hatástalanítani, hogy célt értek volna.

Izrael védelmével a szabad világ bebizonyította, hogy az egység nemcsak lehetséges, hanem 100 százalékban hatékony is

– mondta hétfőn Volodimir Zelenszkij a magas rangú katonai vezetőkkel való tanácskozása után.

A szövetségesek határozott fellépése megakadályozta a terror sikerét és az infrastruktúra pusztulását, és az agresszort önmérsékletre késztette. Ugyanezt meg lehet tenni Ukrajna terror elleni védelme esetében is, hiszen Izraelhez hasonlóan Ukrajna sem NATO-tag.

– vélekedett az ukrán elnök, hozzátéve, hogy Izrael megvédéséhez nem kellett aktiválni a NATO 5-ik, kölcsönös védelemről szóló cikkelyét sem.

Arra felvetésre, hogy a nyugati államok, miért nem tudják az izraeli mintára lelőni az ukrán légtérbe lépő drónokat és rakétákat, David Cameron brit külügyminiszter úgy felelt, hogy ha így tennének, az közvetlen katonai összecsapást jelentene Oroszország és a NATO között. A Fehér Ház azzal érvelt, hogy a két konfliktus különböző, ezért eltérő védelmi megoldásokat igényelnek.

(The Kyiv Independent)

Olvasói sztorik