Tudomány
Lánchíd (Array)

A Lánchíd csaknem megölte Széchenyit

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2016. 08. 24. 17:00

Korábban a témában:

A Pestről Budára való átkelést évszázadokig alkalmi hajóhidak, csónakok, ladikok, télen pedig a folyó jege biztosította. A közlekedés nem volt állandó, a jégzajlás például hermetikusan elzárta egymástól a két várost. Pedig a rómaiak már építettek állandó kőhidat a folyó eme szakaszán, de Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király is dédelgetett ilyen terveket.

A megvalósításra mégis 1849 novemberéig kellett várni. Pontosabban az átadásra, mert a Lánchíd alapkövét 1842. augusztus 24-én rakta le József nádor ünnepélyes külsőségek között. Budapest egyik legfőbb ékessége pedig elválaszthatatlan a legnagyobb magyar nevétől.

Hazámnak fontos szolgálat

A gróf akkor kezdett el komolyan foglalkozni egy állandó dunai átkelő létesítésével, amikor 1820. januárjának elején a jégzajlás miatt napokon át nem jutott át Pestre, így nem tudott részt venni édesapja temetésén. Egy év múlva így írt naplójába:

Ma azt mondtam Brudernnak, hogy egyévi jövedelmemet fordítom rá, ha Buda és Pest közt híd épül, s hogy ezért, jóllehet Pesten lakni alkalmasint sohasem fogok, egyetlen krajcár kamatot vagy akár visszafizetést sem fogok követelni. Az a gondolat, hogy hazámnak fontos szolgálatot tettem, majd bőségesen kárpótol.

A közteherviselés mellett elkötelezett gróf már a híd ötletének megfogalmazásakor általános hídvámot akart bevezetni. Ez már önmagában jelentősen hátráltatta ügyét, mert a magyari urak hallani sem akartak legfőbb előjoguk, az adómentesség megsértéséről. Hiába, a hídon 1918-ig mindenkinek le kellett szurkolnia a hídpénzt, így vált az építmény a közteherviselés szimbólumának.

A Lánchíd alapkőletétele Barabás Miklós festményén (Wikipedia)

Széchenyi a Dunában

Erős ellenszélben, de 1832-ben mégis megalakult a Hídegylet, majd Sina György báró anyagi hozzájárulásával 1836-ban megalakult a Lánchíd Részvénytársaság. A már említett alapkőlerakás után 1847 júliusára a pillérek, hídfalak, de a vasszerkezet építését a forradalom és szabadságharc hátráltatta. Ekkoriban történt egy baleset is, ami kis híján Széchenyi István életébe került.

Lángh Ignác pesti rendőrkapitány jelentéséből tudjuk, hogy 1848. július 18-án este fél nyolckor a munkások épp az utolsó tartóláncot feszítették ki, az már egy lábnyira meg is közelítette a pillér tetejét. Ám az emelőcsiga lánca elszakadt, és a súlyos tartólánc a két pillér között lévő, emberekkel teli hajóra zuhant. Sokan – köztük Széchenyi is – a vízbe estek, az elszabadult hajók szétszakították a közeli hajóhidat is.

Délután 6. A 12-es számú lánc felfüggesztve. Én Majláth Gyurival. 8 óra előtt elpattan a dob egyik gyűrűje, és lezuhan az egész! Én, Majláth, két kisfiam, Adam Clark csak nagynehezen menekülünk meg. Nyitva látom a: túlvilágot! – Babilon! Pusztulás! Nem Kossuth és társai tesznek tönkre mindent, amit én megpendítettem – hanem magasabb hatalmak, a Nemezis! Szétmorzsolódva érzem magam! Most már világosan látom, hogy el vagyunk veszve, visszasüllyedünk a barbárságba. A híd sohasem fog elkészülni, romként fog itt állni.

– írta az akkor már testileg és szellemileg is igencsak meggyötört Széchenyi a naplójába.

Soha nem sétálhatott át rajta

Augusztus végére a híd elkészült, ám az átadásra még várni kellett. Első “nem hivatalos” utasai is igen különlegesek voltak. 1849. január elsején a Szent Koronát a kormány után menekítő Bódis Sámuel kocsija robogott át rajta, majd a magyar főváros elfoglalására érkező osztrák katonák tízezrei…

Aztán 1849. november 20-án a Lánchidat hivatalosan is átadták. Sem Széchenyit, sem Adam Clarkot nem hívták meg, és egyáltalán senki nem ünnepelt az aradi vértanúk és Batthyány Lajos kivégzése után a megalázott országban. Elsőként Magyarország leggyűlöltebb személye, Julius Haynau haladt át a Lánchídon.

Széchenyi István soha nem ment át a teljesen elkészült, hivatalosan is átadott hídon…

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.