Belföld

A GKI-vezér és Magyar Péter se hisz a kormánynak

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Mindketten úgy vélik, megszorítások jönnek.

A Kormányinfón a pénzügyminiszter egyebek mellett arról beszélt, hogy az eddigi gyakorlattal, és a kormány tavaszi törvényalkotási programjával ellentétben idén csak novemberben tárgyalja a 2025-ös költségvetést az Országgyűlés. A kormány azzal ugyanis megvárja az amerikai elnökválasztás eredményét. Varga Mihály szerint a háborús helyzethez igazítva kell tervezni a makropályát.

A GKI vezérigazgatója a Szabad Európának ugyanakkor azt mondta, nincs összefüggés az amerikai elnökválasztás és a magyar költségvetés benyújtása között. Molnár László szerint a  magyar gazdaság helyzetét egyáltalán nem befolyásolja, ha Donald Trump nyer. A makropályát befolyásoló háborús helyzettel a választások közeledtével azt lehet eladni, hogy miért hadiipari beszerzésekre költenek.

A szakember szerint megszorítások lesznek, az idei költségvetés már megalkotásakor se volt igaz, politikai elvárások miatt tartották fenn a növekedési prognózist, amíg tudták. Noha Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint összeomlott az infláció, Molnár László azt mondta,  az árak továbbra is emelkednek, csak a magas bázishatás miatt tűnik úgy, mintha a 3,6 százalék elfogadható lenne.

A GKI vezérigazgatója teljesen értelmetlennek nevezte a jelen gazdasági helyzetben a reptér megvételét, úgy vélte, ha Varga Mihálynak valós jogkörei lennének, vélhetően nem támogatná, hiszen jelentős állami kiadás mellett nulla érdemi bevétellel jár. Molnár László a versenytörvény módosításáról azt mondta, azt európai bíróság nem fogja elfogadni, mert a GVH így az állam által kijelölt cégeket segíthet bekebelezni.

Magyar Péter a Facebook-oldalán szintén a megszorításról, a jövő évi költségvetésről és a reptér megválasztásáról értekezett.

Az első negyedév végén már 2321 milliárd forint hiányzott a kasszából. Ilyen magas első negyedéves adat még soha nem volt a magyar államháztartás történetében. Ez majdnem a teljes évre tervezett hiánynak felel meg

– emlékeztetett. Úgy vélte, a pénzügyminiszter által bejelentett 650 milliárd forintnyi beruházás leállítása „nyilván nem lesz elegendő az egyensúly helyreállításához”, csak a kormány a közelgő választások miatt titkolja a tervezett óriási megszorításokat, valójában ezért tolta el a jövő évi költségvetés benyújtását is.

Magyar Péter színvallásra szólította fel Orbán Viktort és Varga Mihályt, követelte, árulják el, ha bezárnak újabb vasúti szárnyvonalakat, postákat, kórházakat, ha adók emelését tervezik, illetve arra is választ várt, hogy

milyen családi és haveri összefonódás miatt oly sürgős ilyen rossz költségvetési helyzetben 1000 milliárd forint értékben éppen most visszavásárolni a reptér egy részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik