Tudomány

Borzasztónak ígérkezik az idei tél

Már ha beválik a népi megfigyelés. Orsolyának köszönhetjük egyébként, akit 11 ezer szűzzel együtt a hunok gyilkoltak meg. A nemzeti ünnepen viszont szép időnk lesz.

Idén épp Orsolya napra ért fölénk nyugatról egy hűvös, csapadékot hozó légörvény. Függetlenül attól, hogy az aktuális időjárás megítélése teljesen szubjektív, ez a pénteki tíz fok körüli hőmérséklet, a köd, pára és az arcba vágó hideg eső azért tényleg kellemetlen.

És hogy tetézzük: idén már biztos kimarad a vénasszonyok nyara, ilyenkor, október második felében már nem számíthatunk a lélekemelő néhány napos enyhülésre, kellemes 20 fokra és napsütésre.

Olyan lesz a tél, amilyen a mai nap

De miért volt fontos megemlíteni Orsolya napját? Mert a népi tapasztalat igen messzemenő következtetéseket von le az október 21-ei időjárásból. Őseink megfigyelése szerint ha ezen a napon szép, napos, az idő, karácsonyig az is marad. Illetve olyan lesz a közeledő tél, amilyen a mai időjárás.

Ez esetben reménykedjünk, hogy nem jön be a népi bölcsesség, mert ebből a kifejezetten hűvös, párás, esős, szürke időből igencsak vacak tél ígérkezik. Pontosabban hideg, fagyos, szürke és ködös. Az ember hangulatát tekintve vacak.

Mégsem lesz nagy baj, ha tényleg beválik. A fűtésszámlát ugyan nem köszönnénk meg, de eléggé ránk férne már egy hosszabb, keményebb mínuszokat hozó időszak, ami rendet tenne a természetben.Elsősorban a rovarokra gondolunk, a “kártevőkre”, amelyek az enyhe telek miatt egyre inkább elszaporodnak, évről évre nagyobb tömegben jelentkeznek.

De említhetnénk a szúnyogokat, kullancsokat, darazsakat, harlekinkaticákat – idén is elég sokszor elhangzott, hogy túlzott elszaporodásukban az enyhe telek is nagy szerepet játszanak.

Hideg lesz, annyi biztos

Ami az idei telet illeti, egyelőre Orsolyába és a népi megfigyelésekbe kapaszkodhatunk, mert hiába faggattuk az Időkép.hu meteorológusait, természetesen nem mentek bele felelőtlen jóslatokba. Hiszen tudjuk: az időjárást pontosan előre jelezni csak néhány napra lehet, a beválás esélye a napok múlásával egyre csökken.

A tudomány ma még nem képes arra, hogy október közepén számot adjon a tél időjárásáról. Amit biztosan elmondhatunk: 2016/17 telén biztosan hideg lesz, és legalább a hegyekben hó is fog esni.

Vasárnap még a nap is előbújik

Ami a következő napokat illeti, különös tekintettel a vasárnapi nemzeti ünnepre, aggodalomra nincs ok. Péntek délután 8-16 fokos hőmérsékletre számíthatunk, a szél nem lesz jelentős, estétől az eső súlypontja keletre vándorol. Ott csak szombaton napközben állhat el, és jelentős mennyiség, 15-20 mm is hullhat.

Október 23-án változóan napos-felhős időnk lesz, legfeljebb elszórtan fordulhat elő jelentéktelen eső. A hajnal párás, ködös és hideg lesz, a derültebb, szélvédettebb fagyzugos északi területeken talajmenti fagy is előfordulhat. Délutánra viszont 11-17 fokra emelkedik a hőmérséklet, a déli-délkeleti szél napközben a Dunántúl északi felén és az Alpokalján megélénkülhet.

Hunok ölték meg Orsolyát

Térjünk vissza Orsolyához. Szent Orsolya a szűz, a vértanú a III. század második felében élt, a legenda szerint briton királylány volt, megkeresztelkedett és szüzességi fogadalmat tett. Amikor Aetherius pogány herceg feleségül kérte, Orsolya egy angyal tanácsára három év haladékot kért. Ezalatt fiatal lányok gyűltek köré, egyes változatok szerint 11 ezer, mások szerint csak 11…

Akárhányan is voltak, Orsolya menekülni akart a házasság elől, ezért – társnőivel együtt – hajóra szállt. Viharba kerültek, a háborgó tenger a Waal folyó torkolatába sodorta őket, így jutottak Kölnbe. Ismét angyali sugallatra a szüzek gyalogosan Rómába zarándokoltak, de mire visszaértek Kölnbe, azt épp a hunok fosztogatták. A keleti harcosok feleségül akarták venni a hölgyeket, ám ők ellenálltak, ezért mind egy szálig meggyilkolták őket.

Orsolya és társainak halálát egyébként a Képes Krónika is említi, mikor a hunok cselekedeteit meséli el a catalaunumi csata után:

Attila néhány napig a csatatéren időzött, majd győzelmesen elvonult, elérkezett Tolosa (Toulouse) városába, ahol a polgárok nagy tisztességgel fogadták. Onnan továbbhaladt, és Reims városa ellen indult, mely Gallia fő nagyvárosa; ez Catalaunumba mentében hevesen ellene állott, most nyomban elfoglalta, és tűzzel-vassal pusztította el mind, akiket ott talált; így dúlta fel egész Franciaországot és Flandriát, eljutott Kölnhöz, ahol a hunok kegyetlenül legyilkolták Szent Orsolyát, a brit király leányát tizenegyezer szűzzel. Kölnnél átkelt a Rajnán, majd behatolt Thüringiába, Eisenach városában ünnepélyesen udvart tartott; sereget küldött a dánok, normannok, frízek, litvánok és ruténok ellen, ezeket legyőzte és szolgálatába hajtotta.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik