Tudomány

Arcfelismerővel vetne véget az órai alvásnak egy kínai tanár

24.hu
24.hu

2016. 09. 13. 16:57

Egy kínai oktató olyan arcfelismerő technológiát használ, amely segít feltérképezni a tanulók pillanatnyi mentális állapotát.
Korábban a témában:

Xiao-Yong Wei professzor új fejlesztése alkalmas az unalmi- és az érdeklődési szint mérésére is. A program minden egyes tanulót megvizsgál, az arckifejezés alapján pedig megállapítja, hogy az az adott pillanatban az illető boldog, semleges, vagy éppenséggel egykedvű.

A szakértő elsődleges célja a rendszer bevezetésével nem az unatkozók kiszűrése és móresre tanítása, hanem a tanárok képességeinek fejlesztése. Az eszköz által mért adatok elemzésével ugyanis az oktató utólag ellenőrizheti, hogy mennyire ragadta meg a közönség figyelmét az előadás. A lelkiismeretes pedagógusok ezek után eldönthetik, hogy szükséges-e a stílusukon, vagy esetleg a tananyagon változtatni.

A csengtui Szecsuán Egyetem oktatója először öt éve kezdett el arcfelismerő programokat alkalmazni. Wei visszaemlékezései szerint karrierje elején sokszor elfelejtette kitöltetni az órák előtt a katalógust, ezért alternatív módszert kellett találnia a probléma megoldására. A szakember így jutott el az arcfelismerőhöz, melynek segítségével ellenőrizni tudta, hogy mely hallgatók látogatják rendszeresen az óráit.

Azóta az oktató több egyetemi kollégájával is megismertette a módszert, amely sokaknak meg is tetszett. Wei bízik benne, hogy az unalmat mérő arcfelismerőnek hasonló sikere lehet a tanárok, sőt, akár a kutatásvezetők körében is.

Fel lehetne használni egy sor szociológiai tudományban, pszichológiai munkákban, vagy oktatási kutatásokban.

– állapította meg a szakember.

Az arcfelismerő rendszereket egyre több helyen használják Kínában. Az Uber például áprilisban vezette be helyi autóinál az új szolgáltatást, tavaly pedig a világ első arcfelismerő ATM-jét mutatták be az ázsiai országban.

(Via: The Telegraph)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.