Belföld

Tudta az igazgató, hogy a nevelő szexuális kapcsolatot létesített egy 15 éves lánnyal, mégsem tett feljelentést

Négy gyerek ügyében érkezett tavaly az állampolgári jogok biztosához jelzés a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon miatt. A panaszbeadványban felkavaró állítások szerepelnek: az egyik gyereket abortuszra kényszerítették, két gyermek nem kapta meg az állapotának megfelelő egészségügyi ellátást, továbbá egy gyermekfelügyelő esetében, aki a gondjaira bízott gyermekkel szexuális kapcsolatot létesített, nem indult feltáró és a gyermek helyzetét vizsgáló eljárás.

Az első két állítás esetén az ombudsman nem tárt fel mulasztást, valamint alapvető joggal összefüggő visszásságot sem állapított meg. A panasz harmadik részével kapcsolatban azonban annál inkább.

Az ügyről szóló jelentés tavaly került fel az ombudsman honlapjára, majd a bicskei gyermekotthont érintő, idén februárban kirobbant kegyelmi botrány után nem sokkal Magyar Péter egy posztjában is felhívta rá a figyelmet. Három héttel Magyar Péter posztja után letartóztatták a gyermekotthon egyik nevelőjét, aki a Fővárosi Főügyészség keddi tájékoztatása szerint tavaly tavasszal – a hatalmi helyzetét kihasználva – szexuális cselekményt végzett egy felügyeletére bízott kiskorúval az egyik budapesti gyermekotthonban (egy másik tinivel is ezt tette, de a kiskorú nem volt az otthon lakója).

Próbaidős volt a nevelő

A tavalyi ombudsmani jelentésből kiderül, hogy a gyermekjogi képviselő 2023. március 20-án tett intézménylátogatást, és ekkor értesült az igazgatótól arról, hogy az egyik felügyelő vélhetően szexuális kapcsolatot létesített egy 15 éves növendékkel.

A lány az egyik nevelőjének mondta el a történteket. A jelentésből kiderül, hogy a gyermekfelügyelő próbaidős volt, és tagadta, hogy bármi történt volna. A lány nem számolt be erőszakról vagy kényszerítésről, és elmondta, hogy önként létesített szexuális kapcsolatot a gyermekfelügyelővel – olvasható a jelentésben.

Kozma Ákos ombudsman jelentésében azonban felhívta a figyelmet a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által jegyzett egyik szakmai anyagára hivatkozva, hogy

nem elfogadható védekezés, hogy a gyerek is akarta vagy élvezte a tevékenységet,

hiszen nem tudja, tudhatja, mibe vonják be, és az a tény, hogy nem tiltakozik, vagy örömöt szerez neki, nem csökkenti a felnőtt felelősségét és vétkességét. A gyermekek sérelmére elkövetett nemi erkölcs elleni bűncselekmények akadályozzák a gyermek személyiségének harmonikus kibontakozását, boldog, szeretetteljes légkörben történő felnőtté válását, valamint az emberi méltóság, szabadság, egyenlőség, szolidaritás jegyében való nevelkedését. Az esetek többségében a szexuális visszaélés az áldozat felnőttkorára is kihat, és nehezíti, akadályozhatja, hogy egészséges felnőtt személyiséggé váljon.”

Az ombudsman megállapította, ha a gyermekotthon alkalmazottja a gondjaira bízott gyermekkel – függetlenül annak életkorától, adott esetben a gyermek beleegyezésétől – szexuális kapcsolatot létesít, az az érintett gyermek védelmével, továbbá a gyermek emberi méltóságának sérelmével összefüggő visszásságot okoz.

Kovács Tamás / MTI Kozma Ákos

Nem tett feljelentést az igazgató

Az ombudsman vizsgálta a 15 éves lánnyal szexuális kapcsolatot létesítő felügyelővel szembeni intézkedéseket is. Szerinte nem volt elegendő az, hogy megszüntették a nevelő munkaviszonyát, mert a feljelentés nem mellőzhető ilyen esetben.

Ugyanis csak a büntetőjogi felelősség megállapítása esetén van arra lehetőség, hogy a jövőben a gyermekvédelmi rendszerben szakmai munkakörben ne legyen foglalkoztatható

– írta az ombudsman. A panaszbeadvány szerint egyébként „a vezetőség úgy döntött, nem tesz feljelentést az ügyben, mert a feljelentés utáni vizsgálat rossz fényt vetne az intézményre, ezért megállapodtak a gyermekfelügyelővel abban, hogy közös megegyezéssel megszüntetik a munkaviszonyát”.

A Telex megkereste a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthont. Szim András igazgató válaszában azt írta: a gyerek gyámját telefonon tájékoztatták a történtekről, de „valamennyi körülményre tekintettel, az érintett kiskorúval egyeztetve” az intézmény nem tett feljelentést. Szerintük a történteket nem lehet elfogadni, ezért bocsátották el azonnali hatállyal a gyermekfelügyelőt. A gyermeknek pszichológus bevonásával teljes körű pedagógiai és pszichológiai támogatást nyújtottak.

Az ombudsman megállapította, hogy míg a gyermekotthon igazgatója a gyermekfelügyelő ellen nem tett büntetőfeljelentést, addig a gyermekvédelmi gyám is csak hónapokkal az esemény megtörténte után tette ezt meg, e mulasztás pedig önmagában alkalmas arra, hogy a jövőre nézve a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával összefüggő visszásságot okozzon, továbbá nem egyeztethető össze a gyermek legjobb érdekét képviselő eljárás elvével.

Kozma Ákos a jelentést elküldte az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatójának, akit felkért arra, hogy a területi szakszolgálatok vezetői útján, jelentése megküldésével hívja fel a gyermekvédelmi gyámok figyelmét arra, hogy amennyiben tudomást szereznek arról, hogy a gyermekvédelmi rendszerben szakmai munkakörben foglalkoztatott személy szexuális kapcsolatot létesített egy gyámolt gyermekkel, haladéktalanul tegyék meg a büntetőfeljelentést.

Még egy javaslatot fogalmazott meg Kozma Ákos, mégpedig egyenesen a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon igazgatójának. Azt javasolja, hogy ha arról értesül, hogy egy szakdolgozó szexuális kapcsolatot létesített a gondjaira bízott gyermekkel, a szakdolgozó munkaviszonyának azonnali hatályú megszüntetésével egyidejűleg intézkedjen a büntetőfeljelentés megtételéről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik