Sport

„Nem hittem volna, hogy túlélhetem” – öngyilkossági gondolatokról és véres matracról mesélt az orosz börtönből szabadult sztárkosaras

Christian Petersen / Getty Images
Brittney Griner, a Phoenix Mercury kétszeres olimpiai bajnoka először mesélt az oroszországi körülményekről
Christian Petersen / Getty Images
Brittney Griner, a Phoenix Mercury kétszeres olimpiai bajnoka először mesélt az oroszországi körülményekről
Május 7-én jelenik meg a kétszeres olimpiai bajnok kosárlabdázó, Brittney Griner önéletrajzi könyve. Az Oroszországban drogbirtokláson kapott és elítélt, majd fogolycsere révén kiszabadított amerikai klasszis az ABC-nek adott interjút, amely május 1-jén kerül képernyőre, de a helyi lapok addig is szemezgettek belőle.

Grinert februárban – amikor a négyszeres Euroliga-győztes Jekatyerinburg játékosa volt – a seremetyjevói repülőtéren állították elő, mivel a táskájában kannabisz tartalmú olajat találtak. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást a 206 centis kosaras ellen, a büntetőpere július elején kezdődött, augusztusban pedig kilenc évre ítélték.

Nyáron az Egyesült Államok tárgyalásokat kezdeményezett, végül a fegyvercsempészetért 2012-ben 25 évre elítélt Viktor Butot ajánlotta fel cserébe. A fogolycserét követően Griner decemberben tért haza, majd visszatért a Phoenix Mercury kosárlabdacsapatához, ahol 2023-ban 17,5 pontot, 6,3 lepattanót és 2,2 gólpasszt átlagolt.

A sportoló most először ült kamera elé, hogy hosszabb interjúban meséljen oroszországi tapasztalatairól és leírja, hogyan élt hónapokig fogolyként.

Griner könnyek között beszélt öngyilkossági gondolatairól és fogva tartásának körülményeiről.

„Amikor a repülőtéri személyzet arra kérte, hogy nyúljak a táskámba, és éreztem, hogy ott az olajos üveg, tudtam, hogy az életem itt véget ért” – emlékezett vissza a pillanatra.

De nem ez volt az egyetlen pillanat, amikor kételkedett abban, hogy ezt túlélheti.

„A börtönben egyszer bevittek egy szobába, ahol egy hatalmas kés feküdt az asztalon. Gondoltam, ennyi, jó móka volt! Annyira féltem mindentől, minden ismeretlen volt” – mondta.

Amikor megkérdezték tőle, voltak-e olyan időszakok, amikor elvesztette a hitét, igennel felelt.

Nem hittem volna, hogy túlélhetem. De mindent megtettem, hogy sikerüljön. A börtönben a matracomon hatalmas vérfolt volt. Nem kaptam se szappant, se vécépapírt. Ez volt az a pillanat, amikor kevesebbnek éreztem magam, mint egy ember

– tette hozzá.

Griner, aki idén a 11. WNBA-szezonját kezdi, önéletrajzi könyvet írt a fogva tartási tapasztalatairól.

„Ezzel azt remélem, hogy felhívom a figyelmet a külföldön jogtalanul fogva tartott amerikaiakra” – mondta.

Kapcsolódó

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik