Belföld

Más termékekre is kiterjeszti a kormány a könyves LMBTQ-szabályt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Megjelent a Magyar Közlöny és a választási manifesztum szelleme.

A kormány több fogyasztóvédelemmel összefüggő rendeletet is módosított. Egyebek mellett változik a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállási kötezelettség időtartama. A jövőben a

  • 10 000 forintot elérő, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év,
  • 250 000 forint eladási ár felett három év

lesz a kötelező jótállási idő. Ha a jótállási idő alatt a fogyasztási cikket már háromszor megjavították, mégis elromlik, azt kötelesek nyolc napon belül kicserélni.

Ha a fogyasztási cikk kicserélésére nincs lehetőség, a vállalkozás köteles a jótállási jegyen, ennek hiányában a fogyasztó által bemutatott, a fogyasztási cikk ellenértékének megfizetését igazoló bizonylaton – az általános forgalmi adóról szóló törvény alapján kibocsátott számlán vagy nyugtán – feltüntetett vételárat nyolc napon belül a fogyasztó részére visszatéríteni.

Orbán Viktor a Fidesz–KDNP választási manifesztemunának szellemében jegyzi a salátarendeletet, amely egyebek mellett módosítja a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeit.

No gender!

Idézzük.

Azt a gyermekeknek szóló terméket, amelynek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos.

 

Az olyan terméket, amelynek kialakítása, külseje vagy csomagolása jól látható módon a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jeleníti meg vagy a szexualitást közvetlenül, naturálisan vagy öncélúan ábrázolja, kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos.

 

Nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres közúti (közterületi) távolságon belül nem forgalmazható olyan termék, amelynek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a népszerűsítése vagy a szexualitás öncélú ábrázolása, megjelenítése.

 

A gyermekeknek szóló olyan termék, amelynek  meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, a többi, gyermekeknek szóló terméktől elkülönítve, zárt csomagolásban forgalmazható.

Nem maradt ki a könyves szakma sem.

Könyv forgalmazása esetén a kiadó köteles tájékoztatni a kereskedőt arról, ha a könyv meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása.

Ez nem érinti a kereskedő kiadóval szemben érvényesíthető visszkereseti igényét. A kereskedő a fogyasztóvédelmi hatóság vagy a fogyasztó kifejezett kérésére köteles biztosítani a zárt csomagolásban forgalmazott termék zárt csomagolás nélküli megvizsgálását.

Frissítünk!

Érzékeny tartalom!

A kormány tervei szerint októbertől a csomagküldő kereskedelemben figyelmeztetni kell az olyan gyermekeknek szóló termékre, amely megjeleníti, illetve népszerűsíti a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást, vagy a szexualitás közvetlenül, naturálisan vagy öncélúan ábrázolja. Az ilyet a neten csak úgy lehetne forgalmazni, ha az adatlapján jól láthatóan elhelyeznek egy figyelmzetetést (Érzékeny tartalom!). A piac értetlenkedve fogadta a tervezett szabályozást, amit az Amnesty International megbélyegzőnek tartott. Úgy véklte, az  jól illeszkedik a kormány szexuális és nemi kisebbségeket támadó és megbélyegző, hosszú évek óta tartó intézkedései közé, miközben semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a szexuális és nemi kisebbségek megjelenítése károsan hatna a gyermekekre.

Mivel a rendelet elég általánosan fogalmaz, megnéztük, hogy a kormányközeli sajtótermékek, mit csomagoltattak volna be, amikor korábban arról írtak, hogy az LMBTQ-lobbi már a gyerekjátékokba is beférkőzött. Találtak szivárványszínű LEGO-készletet,  gendersemleges, illetve nemváltó matrjoska babát. Ugyanakkor könnyen ilyen terméknek számíthat majd egy-egy rajzfilm szereplője a trikón, és egy szivárványos táska is. Korábban a fideszes Böröcz László a médiatartalmakat bírálva tette szóvá, hogy egy rajzfilmszolgáltató transznemű szereplőket tüntetett fel meséiben, egy másik pedig LMBTQ-zászlót szerepeltetett.

Donáth Anna: aljas, kétségbeesett döntés

A Momentum elnöke, EP-listavezetője szerint az újabb melegellenes intézkedés után újra indulhat az össznépi találgatás, hogy egy templomtól 200 méterre levő játékboltban árusítható-e szivárványos Lego. Donáth Anna úgy vélte, a döntés aljas és kétségbeesett.

Kétségbeesett, hiszen K. Endre kegyelmi ügye – amely kapcsán még mindig nem tudjuk, hogy pontosan kik és miért intéztek a pedofilsegítőnek kegyelmet – egyszer és mindenkorra nyilvánvalóvá tette, hogy a Fideszt nem csak a gyerekeink oktatása vagy éppen egészsége nem érdekli, hanem a közvetlen fizikai biztonságuk sem.

Megítélése szerint a kormpánypártok a rájuk égett szégyenről próbálják elterelni a figyelmet azzal, hogy folytatják a meleg emberek stigmatizálását, démonizálását, de már senki nem hiszi el, hogy bármi közük lenne a család- és gyermekvédelemhez.

A Fidesz-KDNP egyébként benyújtott két újabb, gyermekvédelemhez kapcsolódó törvényjavaslatot. Kocsis Máté frakcióvezető azokból azt emelte ki, hogy szigorodnak a pedofilokat sújtó büntetések: nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, az elkövetők soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt, így pl. nem táboroztathak gyermekeket. Pedofil-adatbázisba kerülnek azok is, akik külföldön követik el bűncselekményt. 2 év börtönt is kaphat az a gyermekekkel foglalkozó szakember, aki nem jelzi, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van. A kormánypártok külön jogszabályban korlátoznák a gyermekek védelme érdekében az internetes pornográf tartalmak elérhetőségét. Egyszerűbben lehet majd jelenteni és eltávolíttatni azokat a tartalmakat, amelyek sértik a gyermekek személyiségi jogait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik