Sport

Felmondott, hogy szabadságvágyának éljen – 2898 nap alatt megkerülte a Földet a lett kalandor

Egészen hihetetlen dolgot vitt véghez a lett Karlis Bardelis, az egykori hulladékgazdálkodási projektmenedzser ugyanis nyolc éve fogta magát, felszámolta addigi munkáját és úgy döntött, kalandokkal és szabadsággal teli életbe kezd. Csak izomerejének köszönhetően 46 ezer kilométert evezve és csaknem 12 ezer kilométert kerékpározva 2898 nap alatt megkerülte a Földet.

Az egykori hulladékgazdálkodási projektmenedzsert mindig is a szabadelvűség és a kalandvágy hajtotta. Korábban 60 nap alatt 6200 kilométert korcsolyázott és görkorcsolyázott a norvégiai Nordkapptól (Északi-fok) Gibraltárig, majd 2014 telén 17 nap alatt 2800 kilométert kerékpározott Rigából Szocsiba, a téli olimpia helyszínére.

28 évesen rájött, hogy nem elég neki, ha évente néhányszor elmegy a hegyekbe, ezért felmondott, és elkezdte kalandokkal teli életét. A most 39 éves férfi 2016-ban indult el a namíbiai Lüderitz kikötőjéből, onnan evezett partnerével mintegy 8000 kilométert az Atlanti-óceánon át Rio de Janeiróba.

Majd akkori barátnőjével 5400 kilométert tettek meg a perui Limáig 102 nap alatt egy tandemkerékpárral. Ezután átkelt a Csendes-óceánon, napi tizenkét-tizenhárom órát evezett, útközben megállt a szigeteken, hogy menedéket keressen a viharok elől.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bored of Borders (@boredofborders) által megosztott bejegyzés

715 nap és mintegy 30 000 kilométer megtétele után 2020 júniusának végén érkezett meg Malajziába, ám ott kénytelen volt másfél évet maradni a koronavírus-járvány miatt.

Miután 850 kilométert kerékpározott északra, hogy elkerülje a szelet és a hullámokat a Malacca-szoros, és végül 2022 januárjában kelt ismét útra. Kilenc napig evezett a Maldív-szigetekig a francia-amerikai kalandor és világutazó, Dimitri Kieffer társaságában, majd egyedül indult Tanzániába.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bored of Borders (@boredofborders) által megosztott bejegyzés

Az Ázsiától Afrikáig terjedő mintegy 8000 kilométert a tervezettnél 22 nappal hosszabb ideig teljesítette, a szél, a hullámok és az áramlatok ugyanis túl sok gondot okoztak neki. Nem beszélve arról, hogy egyszer eltört a kormánya, a felszerelésének egy részét elveszítette, egy alkalommal pedig egy repülő hal megsebesítette a fején.

2022. június 20-án végre megérkezett Afrikába, bár nem Tanzániába vagy Kenyába, ahogy tervezte, hanem Szomáliába. Egy halász felvette a fedélzetére, és átadta a szomáliai hadseregnek, míg csónakját egy másik halász vontatta el.

A hajóm Szomáliában rekedt, és nem tudtam hozzájutni. Végül váltságdíjat kellett fizetnem érte

– számolt be később egy videoüzenetben. De szerencséje volt, mert legalább nem került az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő al-Shabaab iszlamista milícia karmai közé.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bored of Borders (@boredofborders) által megosztott bejegyzés

Újabb másfél év múlva folytathatta útját, egy barátjával alig négy nap alatt tette meg a 400 kilométert Kenyáig. Ezt követően egy 5000 kilométeres kerékpártúra következett Tanzánián, Zambián, Botswanán át Namíbiáig, ahol hét évvel és tizenegy hónappal korábban útjára indult.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bored of Borders (@boredofborders) által megosztott bejegyzés

„Szürreális érzés” – mondta utána. „Aki majdnem nyolc évvel ezelőtt elkezdte ezt az utat, teljesen más ember volt.”

Egy dolgot sajnál csupán, hogy miközben az Indiai-óceánon evezett, az édesapja meghalt, így tőle nem tudott elbúcsúzni.

Ha visszagondolok, azt tettem, amit akartam. 15 éve felfedeztem a szabadságfüggőségem és egyszerűen nem tudom nem csinálni. Nagyon boldog vagyok!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik