Tudomány

Az expasi tulajdonságait örökli a gyerek

Gondolt már arra, hogy gyermekei valamelyik expasijára hasonlítanak? Legyeknél van ilyen.

Sokszor lehet kellemetlen egy-egy régi szerető felbukkanása, amikor az ember már egy másik, komoly kapcsolatban él, netán végleg megállapodott. Amit viszont a Neriidae családba tartozó legyeknél figyeltek meg, már sokkal több, mint válóok. Az utódok ugyanis nem az apára, hanem egy korábbi szeretőre hasonlítanak. Még a tudósok sem értik, pontosan hogyan is működik ez.

Kisfiúk és nagyfiúk

A telegónia elméletével – vagyis hogy az utód örökölheti az anya korábbi szexuális partnereinek tulajdonságait – már Arisztotelész előállt, és a XIX. században is népszerű volt, a genetika térhódításával azonban a tudomány süllyesztőjébe került. Az ausztrál Új-Dél-Walesi Egyetem biológusai észrevették, hogy a hímlegyek méretét nagyban befolyásolja a lárva korban fogyasztott táplálék mennyisége és minősége, testméretüket pedig utódjaikra is átörökítik.

A dolog már csak azért is érdekes, mert itt egy, a környezet hatására, az egyed élete során szerzett változás öröklődik tovább. Hogy jobban utána járjanak, elkülönítve neveltek kicsi és nagy testméretű hímeket, majd szexuálisan éretlen nőstényekkel pároztatták őket. Később, mikor a hölgyek is ivaréretté váltak, ismét összeeresztették őket az udvarlókkal, majd megmérték az utódokat. A folyamat során természetesen mindent pontosan feljegyeztek.


Én vagyok neked az első, ugye? (Wikipedia)

Az első az igazi

Az eredmény megdöbbentő: a petéket hiába csak a második aktus termékenyítette meg, a “gyerekek” mérete az első szexpartnerével egyeztek. Mi lehet a titok nyitja? A szakemberek csak abban biztosak, hogy a választ az ondófolyadékban kell keresniük. A férfi ejakulátmának mindössze öt százalékát teszi ki a sperma, ami megtermékenyíti a petesejtet, a többséget különböző cukrok, fehérjék, folyadék.

Tudjuk, hogy ezek képesek például nemi betegségeket hordozni, és gyaníthatóan az ondófolyadékban van egy olyan molekula, ami méret tekintetében felülírja az “igazi apa” tulajdonságait a legyeknél. Nem tudjuk, hogy mindez működik-e más fajok esetében, embernél pedig pláne nem. Ráadásul ez utóbbi bizonyítása gyakorlatilag lehetetlen feladatnak tűnik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik