Tech

Nyáron jön a Firefox böngésző utódja

Habár nem zajlik látványosan a szemünk előtt, de a böngészők piacán is zajlik a verseny, és ha valaki egy pillanatra is hátradől, menthetetlenül lemarad. Emlékszünk még a Netscape nevű csodára? Nem nagyon? Pont erről van szó, az egykor reményteli browsert keresztbe lenyelte az Internet Explorer. Aztán maga az Explorer is annyira erejét veszítette, hogy kénytelen volt más néven visszatérni, hátha úgy végre ismét sikere lehet a terepet uraló Chrome és a Firefox mellett. Változtatni tehát folyamatosan kell, és most a viszonylag közkedvelt Firefox kap házon belüli vetélytársat – talán egyben utódot is.

A Firefox fejlesztéséért felelős Mozilla Research által Servo névre keresztelt szupergyors böngésző egyre közelebb van ahhoz, hogy használható állapotba kerüljön, és az első ilyen verzió valamikor júniusban érkezhet meg, tehát nyár elején számíthatunk az alfára. A Servo egy olyan böngészőmotor, melyet teljesen az alapoktól kezdtek fejleszteni, kiemelt tekintettel a sebességre, a biztonságra, a modularitásra, és a párhuzamos működésre. tehát nem a Firefox, vagy annak motorja kerül újrafeldolgozásra, a Servo valami teljesen új.

servo

A párhuzamos működés egy böngésző esetében azt jelenti, hogy egymástól független részekből áll, így külön működik a képalkotás, a HTML kezelés, az elrendezés és még sok más, ami segít a teljesítmény és a stabilitás növelésében. Egyrészt egy weboldal szövegének betöltődése nem függ attól, hogy az oldalon hány kép és egyéb multimédiás elem van, másrészt pedig, ha egy hiba miatt összeomlik mondjuk a webes videólejátszás, ettől még nem fagy le az egész böngésző, az oldal előttünk marad. A böngésző fejlesztését aktívan végzik Linuxra, Androidra, OS X-re, és Firefox OS-re, de ettől függetlenül még nem tudni, hogy mikor kerülhet a felhasználók széles tömegei elé. Csupán az a biztos, hogy az alfa június környékén landol.

Azt viszont nem tudni, hogy ténylegesen a Firefox utódjáról van-e szó abban az értelemben, hogy a Servo megjelenésekor, vagy nem sokkal később leállítják-e a Firefox fejlesztését, vagy egy ideig még egymás mellett létezik majd a Mozilla két böngészője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik