Young business man in the park with phone
Mobil

Megöli az EU a roamingot, de van egy kis bökkenő

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2017. 01. 06. 17:53

Júniustól majdnem mindenki élvezheti a roamingdíjmentes telefonálást. Vigyázat, visszaélni nem éri majd meg vele!
Korábban a témában:

Pukkanhatnak a pezsgők azoknál, akik rendszeresen rákényszerülnek, hogy határokon átívelő telefonbeszélgetéseket folytassanak, mert sokat utaznak. Pénteken lépett ugyanis hatályba az Európai Bizottság 531/2012/EU rendelete az unión belüli nyilvános mobilhírközlő hálózatok közötti barangolásról (roamingról). Jogászi nyelven ez a méltányos használatról és a roamingdíjak eltörlésének fenntarthatóságáról szóló végrehajtási rendelet.

Ez így akár unalmasan is csenghet, pedig a lényeg nagyon fontos: ugyanannyiért lehet ezentúl telefonálni az EU bármely tagállamában (plusz Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben), mint az itthoni tarifák, tehát eltörlik az ezen felüli roamingdíjakat. Az eltörlés nem ma, hanem június 15-én lép hatályba.

A gyakorlatban úgy fog az egész kinézni, ha tényleg csak egy tagállamba utaztunk, és nem ott élünk, hogy ugyanannyit telefonálhatunk és ugyanannyi sms-t küldhetünk, mint az otthoni díjcsomaggal – olvasható a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly decemberi ismertetőjében.

Egy bökkenő van csupán: az adatforgalom. Ha valakinek korlátlan adatcsomagja van, akkor a képlet aránylag bonyolult: a szolgáltatónak legalább a díjcsomag ára és az aktuális adatforgalomra vonatkozó nagykereskedelmi ár arányának kétszeresével megegyező adatmennyiséget kell belföldi áron biztosítania.

A roamingot lelövik, ugye?

A dolognak már volt előzménye, több hazai telekomcég már megelőlegezte a roaming eltörlését, így tett a Vodafone és a Telenor is. A barangolási díj eltörlése nem ment zökkenőmentesen, még tavaly is folyton pingpongozott azzal Brüsszel, hogy valóban eltörli-e teljesen, ha eltörli, akkor mikor, mennyi időre. Nagyjából szeptember környékére dőlt el, hogy

tényleg megtörténik a csoda.

A roamingot kezdetben a különböző országok telefontársaságai közötti “átjárási költségként” kezelték, de a technikai fejlődés ezt okafogyottá tette, így az EU évek óta csökkenti a díjat. Ez 2017. június 15-re érik be, ekkor lép hatályba, de ahogy megírtuk, beleraktak pár féket azért.

A cél az volt, hogy senki se használhassa egy drágább tarifájú országban a hazai hálózatot. Ezért évente maximum 90 napot lehetett volna roamingolni három részletben, ugyanis 30 naponta be kell jelentkezni a hazai hálózatra is, magyarán haza kell juttatni a telefont. Ezt azonban a tiltakozások hatására eltörölték még ősszel, de egy korlát belekerült:

ha a szolgáltató azt látja, hogy valaki tartósabb ideig külföldön használja a telefonját, extra költségeket róhat ki: egy telefonhívásért percenként 13 forintot, egy SMS-ért kb. 3 forintot, egy megabájt adatforgalom után 2,6 forintot.

Na, mi van, Eszter, akad a Westel?

A szolgáltatók júniustól ellenőrizhetik, hogy ún. szoros kapcsolattal rendelkezik-e az adott államban az ember, és erre bizonyítékokat kérhetnek. Az ügyfél nyilatkozatát, a tagállam igazolására alkalmas dokumentumot, postai vagy számlázási címet, hallgatók esetén a főiskola vagy egyetem nyilatkozatát, vagy épp a hely szavazási névjegyzékbe vétel igazolását (EP-választásokon ugye szavazhatunk más tagállamban az ottani jelöltekre is).

A szolgáltatónak szerződésben is rögzítenie kell a méltányossági feltételeket és az ellenőrző mechanizmusokat. Vannak objektív indikátorok, amikkel ellenőriznek, pl. hogy mennyit telefonál belföldön az ügyfél és mennyit roamingol, egyáltalán döntően hol tartózkodik. Indikátor még az is, hogy a csak roamingra használt SIM-kártyája mennyit van inaktív állapotban, illetve egyáltalán hány SIM-mel roamingol.

Ha a szolgáltató visszaélést tapasztal, ezt jelzi az ügyfélnek, aki ha két héten belül nem változtat, akkor többletdíjjal szankcionálható.

Egy nevét nem vállaló távközlési szakember azt mondta a 24.hu-nak, hogy az EB-rendeletben még vannak homályok, pontosabban a végrehajtásában. Úgyhogy most jön majd az a kör, hogy a telekomcégek egyeztetni kezdenek a hatóságokkal, és kialakul majd például az, hogy mi számít visszaélésszerű roamingolásnak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.