Kultúra

A levegőből meg lehetett volna akadályozni a zsidók deportálását?

Jeney Barbara
Jeney Barbara

2012. 11. 12. 09:24

Oláh András Pál történész szerdai előadásában arra keresi a választ a szegedi Milleniumi kávéházban 18 órától, hogy a zsidók deportálását, megsemmisítését légi úton meg lehetett volna-e akadályozni?

1944. május közepe és július eleje között a deportáló vonatok páratlanul gyorsan és zökkenőmentesen végigrobogtak Magyarországon, Szlovákián és Lengyelország déli területein, több mint 437 000 embert szállítva ki egészen a gázkamrák tőszomszédságáig.

Felvetődik az a fájdalmasan nyilvánvaló és rendkívül kényes kérdés, amely szerint a levegőből meg lehetett volna-e akadályozni, vagy legalább lassítani a deportálást, illetve a tömeges kivégzéseket, politikai akarat hiánya mellett. A fenti kérdés, bár rendkívül érdekes a történésznek, mégis csupán fikció, katonai szempontból pedig egyenesen értelmezhetetlen, sőt politikai és érzelmi felhangoktól sem mentes.
Oláh András Pál történész véleménye szerint a deportálás, illetve a tömeges kivégzések megakadályozására a levegőből kétféle komoly lehetőség adódott volna. Elsősorban az, ha a szövetségesek a tömegpusztító létesítményeket, másodsorban az, ha az odavezető vasúti vonalakat bombázzák szét. Az előadó választ, illetve magyarázatot igyekszik nyújtani a fenti kérdések kapcsán.

Törzs:

Az előadás tematikája:

1. Auschwitz bombázásának lehetőségei
a) Auschwitz, mint táborkomplexum.
b) Auschwitz II. Birkenau elleni légitámadás lehetősége. Az esetleges hadművelet célja, morális következményei, a szövetséges légierők kapacitásvizsgálata.
c) A Buna Werke elleni légitámadások.

2. A deportáció légitámadásokkal történő megakadályozásának lehetőségei
a) A vasúti közlekedés bombázásokkal történő lefogása.
b) A deportáció hadiforgalomra gyakorolt hatása.
c) A deportáció kivitelezése, logikája.
d) Megtorló bombázások lehetősége.
e) A MÁV felelősségének kérdése.

Az előadás a szegedi Milleniumi kávéházban lesz november 14-én, szerdán 18-19:30 óráig.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.