Külföld
alekszej navalnij (alekszej navalnij, )

Önkényesen ítélték el Putyin kihívóját

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 10. 17. 15:07

Még az állítólagos sértett is azt mondta, hogy semmilyen kárt nem szenvedett a Navalnij-testvérek miatt.
Korábban a témában:

Önkényesen ítélték el Alekszej Navalnij ellenzéki politikust és testvérét, Oleget 2014-ben Oroszországban. Az ellenük csalás és pénzmosás miatt indított eljárás túlzó, tisztességtelen és észszerűtlen volt, a hatóságok kifejezetten a vádlottak kárára alkalmazták a büntetőjogot – mondta ki kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök leghangosabb bírálójának számító ellenzéki ügyvéd három és fél évi felfüggesztett börtönbüntetést kapott, fivérét pedig ugyanilyen időtartamú letöltendő szabadságvesztésre ítélték, amiért a vádak szerint megkárosították az Yves Rocher francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatát.

A szóban forgó cég pénzügyi igazgatója azt közölte, hogy semmilyen kárt nem szenvedtek el az elítéltek miatt.

A strasbourgi székhelyű bíróság megállapította, hogy az orosz hatóságok több ponton, a tisztességes tárgyaláshoz való jog, illetve a törvényi rendelkezés nélküli büntetés kiszabásának tilalma vonatkozásában is megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményét, ezért fejenként 10 ezer eurós kártérítést és összesen mintegy 63 ezer euró perköltséget ítélt meg a panaszosoknak.

A bírói testület egy hasonló ügyben tavaly kimondta: az orosz hatóságok önkényesen, gyakorlatilag normális üzleti tevékenységért ítélték el 2013-ban Navalnijt, akire ötéves börtönbüntetést szabtak ki, mert a vádak szerint 2009-ben több mint 10 ezer köbméter fát sikkasztott el egy állami fafeldolgozó cégtől, amelynek ő volt az egyik tanácsadója.

Az Európa Tanács (ET) égisze alatt működő törvényszékhez az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, ha a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, és nem járt eredménnyel.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának határozatai kötelezőek az Európa Tanács 47 tagországa számára, a keddi döntés azonban még nem jogerős. Moszkva ráadásul nemrég bejelentette, hogy nem fogja elismerni a bíróság ítéleteit, amíg vissza nem kapja szavazati jogát az ET parlamenti közgyűlésében, melyet a Krím félsziget illegális elcsatolása miatt vontak meg 2014-ben.

Navalnij nem indulhat

Az orosz választási bizottság kedden megerősítette, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus nem indulhat a 2018-as elnökválasztáson.

Navalnij próbaideje miatt 2028 előtt nem jelöltetheti magát – mondta el Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke Szocsiban. „Előtte az egész élet, ehhez kellene igazodnia” – tette hozzá a jogász egy ifjúsági találkozón.

A korrupció ellen harcoló ellenzéki hónapok óta küzd azért, hogy indulhasson a jövő márciusi elnökválasztáson. A 41 éves politikus az elmúlt időszakban több tucat kampányirodát nyitott, bejárta Oroszországot, és számtalanszor szólította utcára híveit.

Navalnij éppen börtönbüntetését tölti, mert a vád szerint megsértette a gyülekezésre és tüntetések szervezésére vonatkozó orosz törvényeket. Februárban sikkasztás vádjával öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A politikus azzal érvel: az alkotmány ennek ellenére lehetővé teszi, hogy jelöltesse magát.

Oroszországban hatévente tartanak elnökválasztást, így Navalnij a legjobb esetben is csak a 2030-as jelöltlistán szerepelhet majd.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.