Tudomány

Űrszemét csapódott a kínai űrállomásba

Liu Fang / XINHUA / Xinhua via AFP
Liu Fang / XINHUA / Xinhua via AFP

Helyreállította a kínai Tienkung állomásban keletkezett kárt a Sencsou-17 legénysége – írja a China Daily. A tajkonauták két űrsétával végezték el a kártalanítást.

A központi modul napelemes szárnyai egy űrszemét becsapódása miatt sérültek meg.

Az objektum a szárny tápkábeleit károsította, a központi modul ezért részleges áramellátási problémáktól szenvedett. Az esetről csak most számoltak be.

Ez volt az első alkalom, amikor kínai űrhajósok kívülről végeztek karbantartást. A legénység a tervek szerint április 30-án tér haza a Földre.

Csicsiang Lin, az emberes űrmissziókért felelős kínai űrhivatal igazgatóhelyettese szerint az eset rávilágított, hogy milyen szerepe van az emberes küldetéseknek a pályán tapasztalt kihívásokkal való megbirkózásban. Mint hozzátette, a Tienkunggal korábban több manővert is végrehajtottak, hogy elkerüljék az ütközéseket.

Kína az utóbbi időkben sokat fejlődött a pályán keringő objektumok mozgásának követésében, emellett optimalizálta a figyelmeztető rendszerét. Ezzel 30 százalékkal sikerült csökkenteni a téves riadók arányát.

A Sencsou-18 csapata április 25-én indul el, hogy leváltsa a fedélzeten lévő legénységet. Az újonnan érkező tajkonauták feladata többek között az lesz, hogy további, űrszemetek elleni védelmet telepítsenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik