Nagyvilág

Tüntettek a szülinapos Putyin ellen, száz embert vettek őrizetbe

Alekszej Navalnijt leültették már, ő nem tudott részt venni a tüntetésen. Nehezen lesz belőle orosz elnök.

Nagy tüntetések zajlottak Oroszország-szerte az orosz kormány által folyamatosan elnyomott Alekszej Navalnij ellenzéki aktivistáért – írja a BBC News. A 80 városban megrendezett demonstrációkon összesen több mint 100 főt vettek őrizetbe.

A tömeg azt akarja, hogy engedjék a jövő évi elnökválasztáson indulni Navalnijt is. Több tüntetés, így a moszkvai és a szentpétervári is illegális, nem engedélyezték a hatóságok. Navalnij épp a gyülekezési törvény megsértéséért ül jelenleg, 20 nap elzárást kapott ezért. Idén már harmadszorra csukták le őt.

Épp a büntetéseire hivatkozva közölte az orosz választási hatóság, hogy nem indulhat a márciusi elnökválasztáson, ahol Vlagyimir Putyin persze ismét toronymagas esélyes. Pedig Navalnij Oroszországot beutazva népszerűsítette magát az elmúlt hónapokban, gyakorlatilag már kampányol.

Tüntetések a Balti-tengertől a Csendes-óceánig

Mindenesetre a tüntetések több szervezőjét is őrizetbe vették a hatóságok, de Moszkva Puskin terére így is százak vonultak ki. Azt kiabálták, hogy “Oroszország szabad lesz” és “Engedjék el Navalnijt”. Mások Putyint kérlelték, hogy ne induljon a választásokon.

A rendőrök pedig a tüntetőket kérlelték szép szóval, hogy oszoljanak, de ők nem oszlottak, a rendőrök pedig nem oszlattak. Megpróbáltak páran a Kremlhöz is átvonulni, de a karhatalom útjukat állta.

Százas nagyságrendben még Novoszibirszkben tüntettek, de a többi helyen csak pár tucatnyian. Őrizetbe vételek voltak így is Szmolenszkben, Tverben, Sztavropolban, Irkutszkban, Jakutszkban, Permben, Pszkovban, Juszno-Szahalinszkban, Szamarában, Izsevszkben, Szaratovban és Jekatyerinburgban. Tehát Európától a Távol-Keletig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik