Kultúra

Halálra ítéltek egy iráni rappert, mert támogatta a rendszerellenes tiltakozásokat

Claire Serie / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Claire Serie / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Az iráni forradalmi bíróság halálra ítélte az ország egyik ismert rapperét, Toomaj Szalehit, mert 2022-ben nyilvánosan, dalaiban támogatta az országos tiltakozásokat, amik az erkölcsrendészet által halálra vert 22 éves iráni nő, Mahsza Amini halálakor kezdődtek meg. Aminit a nem megfelelő öltözéke miatt vették őrizetbe 2022 őszén (nem viselt hidzsábot), halála pedig intenzív zavargásokat váltott ki az országban.

Szalehit még 2022 októberében tartóztatták le, 2023-ban pedig hat év három hónap börtönbüntetésre ítélték, ekkor egy legfelsőbb bírósági döntésnek köszönhetően kerülhette el a halálos ítéletet.

A rapper ügyvédje azt közölte, hogy az iszfaháni forradalmi bíróság a legfelsőbb bíróság döntése ellenére most mégis a legszigorúbb büntetésre ítélte Szalehit. Az iráni igazságszolgáltatás egyelőre nem erősítette meg az ítéletet, Szalehinek 20 napja van rá, hogy fellebbezzen az ítélet ellen, az ügyvédje szerint mindenképpen élni fognak a lehetőséggel.

Az Egyesült Államok iráni különmegbízottjának hivatala elítélte a döntést, és az X-en közzétett nyilatkozatában „a rezsim saját állampolgáraival szembeni brutális visszaélésének, az emberi jogok semmibe vételének és az iráni nép által óhajtott demokratikus változásoktól való félelem példájának” nevezte.

A rapper egyik 2022-ben megjelent száma, amely miatt letartóztatták:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik