A woman shovels snow in the front of her house in Smeeni village near Bucharest on January 28, 2014. A thick blanket of snow covered southern and eastern Romania causing the closure of three highways, cancelling twenty rail links and disruptions in air traffic. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU / AFP / DANIEL MIHAILESCU
Külföld

Hókáosz Bulgáriában és Romániában

24.hu
24.hu

2016. 01. 17. 15:21

Hóviharok akadályozták a közlekedést vasárnap Bulgária északi és középső részén, mintegy 1200 település maradt áram nélkül – közölték a hatóságok. A helyi meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint negyven-ötven centiméter vastag hóréteg alakult ki a fővárosban, Szófiában, akárcsak a közép-bulgáriai Lovecsben és Veliko Tarnovóban.

Az északi és középső országrészben nyolc vasútvonalon nincs közlekedés. A fővárosból Várnába tartó vonat utasainak több mint két órát kellett várakozni arra, hogy a sínekről eltávolítsák a havat.

A hatalmas hó miatt a Balkán-hegységben le kellett zárni az utakat, a Sipka-hágót egyméteres hótakaró borítja. Az ország délkeleti részében fekvő Rodope hegységben viszont a kiadós esők miatt áradtak meg a folyók és patakok, valamint számos helyen megsüllyedt a talaj.

A woman makes her way to a bus stop in a suburb of Sofia after heavy snowfall on January 17, 2016.    / AFP / NIKOLAY DOYCHINOV
Buszmegállóhoz igyekszik egy nő Szófiában -Fotó: Europress

Bulgária teljes területén megtiltották a nehézgépjárművek közlekedését, számos észak-bulgáriai településen pedig nem lesz tanítás az iskolákban.

Bukarestben tanítási szünetet rendeltek el

A román hatóságok tanítási szüntetet rendeltek el az erős havazások miatt a fővárosban, valamint Ilfov, Ialomita és Calarasi megyében, a tengerpart felé vezető A2-es autópályát pedig lezárták vasárnap a hófúvás miatt. Az autópályát Bukarest és a fetesti-i Duna-híd között zárták le, de több más főút és megyei út is járhatatlan a térségben, egyes utakon pedig a teherforgalom számára vezettek be korlátozást. Az útkarbantartó az ország nyugati részéből irányított át hókotró gépeket a hófúvás sújtotta övezetbe.

A zord időjárás a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott: több mint húsz – Bukarest és Moldva, illetve a főváros és a tengerpart között közlekedő – vonatot el sem indítottak, az északi irányból érkező vonatok pedig több órást késést halmoztak fel közvetlenül Bukarest előtt a jelzőrendszerek és váltók működését megbénító áramkimaradás miatt.

A bukaresti nemzetközi repülőtér a heves széllökések ellenére is fogadja az érkező repülőgépeket. A kifutópályákat rendszeresen takarítják, a Bukarestből induló repülők pedig 30-40 perc késéssel szállnak fel a jegesedés-gátló kezelés elhúzódása miatt. Románia fekete-tengeri kikötőit is lezárták a viharos szél miatt, és a folyami közlekedést is korlátozzák.

A ráfagyott csapadék súlyától, illetve az erős szél miatt sok helyütt leszakadtak az elektromos vezetékek, emiatt három délkeleti megyében több mint ötven település maradt áramellátás nélkül.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.