Nagyvilág

Feszültség Kuba és Csehország között

Nem hosszabbította meg egy Havannában dolgozó cseh diplomata tartózkodási engedélyét a kubai külügyminisztérium - közölték csütörtökön Prágában.

A cseh külügyminisztérium azonnal jelezte, hogy a lépést a diplomata kiutasításaként értékeli, határozottan tiltakozik ellene, s maga is hasonló lépést helyezett kilátásba egy Prágában dolgozó kubai diplomata ellen. A prágai közlemény szerint a havannai cseh nagykövetség első titkárának tartózkodási engedélye pénteken jár le. A kubai hatóságok elutasították a vízum meghosszabbítását anélkül, hogy közölték volna a cseh féllel annak okát. A cseh diplomatának ezután 72 órája van arra, hogy elhagyja a szigetországot.

Prága a lépést a cseh diplomata kiutasításaként értékelte, amely szerinte reakció a kubai ellenzéket igen aktívan támogató cseh külpolitikára.

“Kuba minden bizonnyal a cseh külpolitikára reagált, amely következetesen bírálja az emberi jogok megsértését Kubában és támogatja a kubai ellenzéket” – olvasható a külügyminisztérium közleményében. A cseh külügy szerint Havanna döntésének célja “Csehország és Kuba kapcsolatainak további kiélezése”.

Kuba prágai nagykövetségének ügyvivőjét azonnal bekérették a cseh külügyminisztériumba, s magyarázatot kértek tőle.

A cseh diplomata kiutasítása csak egy újabb eset az évek óta egyre rosszabb és feszültebb cseh-kubai viszonyban. Februárban Kuba hivatalosan tiltakozott az ellen, hogy a cseh külügyminisztérium nyílt pályázatot hirdetett a kubai ellenzék megsegítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik